Както след 9/11: В САЩ настояват комисия да разследва щурма на Капитолия

Законодатели от Демократическата партия и Републиканската партия отправиха призиви за създаване на двупартийна комисия като тази след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. за разследване защо правителството и службите не успяха да предотвратят щурма на Капитолия на 6 януари, пише «Гардиън».

Както след 9/11: В САЩ настояват комисия да разследва щурма на Капитолия

Искането е отправено след оправдаването на бившия президест на САЩ Доналд Тръмп по обвинения, че е подбудил метежниците.

Комисията ще бъде по модела като създадената след 9/11, която прегледа причината за терористичните атаки и излезе с препоръки как да се предвидят и предотвратят в бъдеще подобни нападения.

Нуждаем се от комисия 9/11, за да разберем какво се случи и да сме сигурни, че никога няма да се повтори отново, и искам да е сигурно, че Капитолия може да бъде защитена по-добре следващия път, коментира републиканският сенатор от Южна Каролина Линдзи Греъм.

Демократът Крис Кунс от Делауеър е съгласен. Той също смята, че трябва да бъде създадена двупартийна комисия.

Седем републиканци се присъединиха към 50 демократи в Сената за подвеждане под отговорност на Тръмп за смъртоносния бунт в Капитолия. Макар че за първи път в историята бе събрана толкова голяма подкрепа от две партии за осъждане на президент на САЩ, импийчмънт мениджърите не успяха да осигурят необходимите 67 гласа.

Но Доналд Тръмп може да бъде подведен под отговорност и по друг начин — независима комисия. Планирани са и други разследвания, две комисии към Сената ще разследват провала на службите. В Камарата на представителите Нанси Пелоси поиска да се направи преглед на охраната в Капитолия. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments