Folha de S. Paulo (Бразилия): Безплатна ваксинация без ограничения, Москва привлича чужденци и руснаци, живеещи в Европа

Поради бавния темп на ваксинацията срещу covid-19 в Европейския съюз, жителите на ЕС започват да мислят за възможността да пътуват до съседна Русия за ваксинация. От 18 януари Москва направи възможна безплатната ваксинация за всички: както за своите граждани, така и за чужденците.

Превод от Folha de S. Paulo (Бразилия):

Folha de S. Paulo (Бразилия): Безплатна ваксинация без ограничения, Москва привлича чужденци и руснаци, живеещи в Европа

Туристите заминават за Русия, за да се ваксинират. Куба и ОАЕ планират да направят ваксината достъпна.

За разлика от Европа, в Русия ваксинацията срещу коронавирус вече не е ограничена до приоритетни групи, всеки може да се ваксинира, включително чужденци. Всеки, който желае да се ваксинира, просто трябва да представи документ за самоличност, например паспорт.

Въпреки отвореността към чужденците, досега такъв туризъм привлича предимно руснаци, живеещи в Европа. Те се връщат в родината си, за да се ваксинират.

Понастоящем границите на Русия са затворени, с изключение на хората, пристигнали от краткия списък с държави, който включва Куба, Египет, Беларус, Финландия, Индия и Япония. Пътниците обаче трябва да са граждани или жители на тези страни и трябва да имат отрицателен тест за covid-19.

В Русия, където масовата ваксинация започна през декември 2020 г., списъкът с приоритетните категории лица беше малък и включваше здравни работници и учители.

А от 18 януари Москва направи възможна безплатната ваксинация на всички желаещи: граждани на страната и чужденци.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments