Домакинята, която счита Крим за украински, се обърна за помощ към Киев

Беларуската опозиционерка Светлана Тихоновская се обърна към Върховната Рада на Украйна и изрази надежда за среща с ръководството на страната.

Домакинята, която счита Крим за украински, се обърна за помощ към Киев

Обръщението е публикувано на официалния сайт на Зеленски. Тихановская проведе онлайн среща с украински народни депутати, с членове на извънпарламентарната група „За демократична Беларус“.

Тя благодари на украинците за тяхната солидарност и помощ за белоруския народ и призова Украйна да подкрепи Беларус пред световната общност.

„Молим ви да подкрепите независима и демократична Беларус, призоваваме Украйна да ни подкрепи в ОССЕ, ПАСЕ, ООН и други международни платформи. И се надяваме, че скоро ще успеем да се срещнем с ръководството на Украйна и да обсъдим съседното бъдеще на нашите страни“, каза тя.

Тихоновская добави още, че подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна и счита Крим за украински.

„Търговските отношения с други страни се развиха въз основа на съображения за непосредствената ни изгода. Сигурна съм, че Беларус и Украйна са способни на повече. Сътрудничеството между нашите страни ще бъде ползотворно и дългосрочно, ако се превърне в ценност и приоритет за нас“, подчерта Тихановская.

В онлайн срещата участваха депутатите Сергей Калченко, ръководителят на комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество към Върховната Рада Александър Мережко, ръководителят на украинската делегация в ПАСЕ Мария Мезенцева („Слуга на народа“), Александра Устинова, Соломия Бобровская и Юлия Клименко («Голос»), Лариса Билозир («За Майбут»), Алексей Гончаренко, София Федина и Максим Саврасов («Европейска солидарност»), Оксана Савчук («Свобода»).

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: Новинарска агенция «Харков»

Коментари:

comments powered by HyperComments