СМИ: Стратегията на Фон дер Лайен е неправилна

Някои страни бяха уплашени от цената на ваксините, но подобна реакция може да се определи като ирационална предвид последиците за обществото, ако няма ваксини в разгара на пандемия, пише Svenska Dagbladet. Ако ЕС, вместо да разчиташе на няколко доставчици, бе решил да поръча дози за две трети от населението от всичките шест производители, общият брой щеше бъде само 29 милиарда евро.

СМИ: Стратегията на Фон дер Лайен е неправилна

“Само? Да, става дума за броя, който пандемията поглъща за 10 дни, така че това можеше да бъде изчислено», убедено е изданието.

Съмненията на другите държави се основаваха на скептицизма относно РНК ваксината. В същото време този скептицизъм няма научна основа, но все още е много популярен в много страни от ЕС.

И така, защо трябва да действаме заедно по този въпрос? Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се опита да обясни критикуваната стратегия за ваксинация, използвайки „неясна метафора“:

„Индивидуално страните могат, разбира се, да действат като малки, бързи моторни лодки, докато ЕС е по-скоро като танкер“.

„Но какво, ако поради инерцията на огромния кораб и нерешителността на екипажа не успеем да напълним резервоарите? Освен това в несигурна и бързо променяща се среда поставянето на всички яйца в една лодка е риск“, пише вестникът.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments