Захарова измисли нова характеристика на привържениците на Навални

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова призова всички да спрат да наричат привържениците на учредителя на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални опозиция и да ги характеризират по друг начин.

Захарова измисли нова характеристика на привържениците на Навални

Според нея това са агенти на влияние и «членовете на НАТО ги инструктират относно формата на митингите».

„Факт е, както си спомняте, на 4 февруари (ръководителят на регионалната мрежа на Навални Леонид) Волков каза, че повече няма да провеждат протести през зимата и ще продължат тези действия през пролетта и лятото.

Как мислите, точно обратното се случи, беше обявено днес сутринта, че акциите ще продължат през февруари“, каза Захарова.

Тя отбеляза още, че на 8 февруари в Брюксел Волков е провел онлайн среща със страните членки на ЕС, както и със САЩ и Великобритания.

„Те се срещнаха вчера с членове на НАТО, получиха инструкции за пълната програма. Мисля, че просто ясно обясниха, че няма нужда да чакат пролетта или лятото и че е необходимо да продължат да разклащат ситуацията “, заключи Захарова.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че германските специални служби са участвали в подготовката на филма на Навални. Министърът припомни, че във филма основателят на ФБК е посетил сградата на бившата съветска разузнавателна агенция в Дрезден и е показал материали, свързани със службата на Владимир Путин в ГДР.

«Ясно е, че е невъзможно да се влезе в тази сграда и още повече да се получи достъп до определени архиви, без сътрудничество с официалните власти на Германия, най-вероятно с техните специални служби», каза Лавров.

В петък, 5 февруари, Русия обяви експулсирането на трима чуждестранни дипломати за участие в незаконните митинги в подкрепа на Алексей Навални. В министерството бяха призовани дипломати от Полша, Швеция и Германия. Русия изрази протести си срещу тях за участието им в незаконните акции на 23 януари.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments