Сергей Лавров: Русия е готова да прекъсне отношенията с ЕС в случай на нови санкции

13 февруари 2021-Нюз Фронт.

Русия ще бъде готова да прекъсне икономическите отношения с Европейския съюз, ако ЕС отново наложи санкции на най-уязвимите сектори на руската икономика. Това заяви в интервю с Владимир Соловьов ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров.

„Готови сме за това“, каза Сергей Лавров, отговаряйки на журналистически въпрос за реакцията на Москва на новите санкции срещу Руската Федерация, които се обсъждат в ЕС.

Той добави, че ЕС неведнъж е въвеждал санкции, които „създават рискове за руската икономика, включително в най-чувствителните й области“.

„Не искаме да се изолираме от света, но трябва да сме готови за това. Искаш мир, готви се за война “, добави Сергей Лавров.

По-късно руското външно министерство коментира изявлението на Сергей Лавров. От министерството поясниха, че Русия ще бъде готова да прекрати икономическите отношения с ЕС, ако този разрив на отношенията бъде иницииран от Европейския съюз. От Външното министерство добавиха, че от своя страна Москва е готова за равноправно и взаимно уважително сътрудничество с Брюксел, предава РИА Новости.

Сергей Лавров: Русия е готова да прекъсне отношенията с ЕС в случай на нови санкции

 

Изявлението на министъра за прекъсването на отношенията беше коментирано и от прес-секретаря на руския президент Дмитрий Песков. Той обясни, че Русия не иска да прекъсва отношенията с Европа, но ако ЕС следва този път ( на санкционен натиск), Русия е готова за такова развитие на събитията.

Припомняме, че в началото на февруари Сергей Лавров се срещна в Москва с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, който отбеляза, че отношенията между страната и съюза в момента са на най-ниското ниво.
ЕС не изключва нови санкции срещу Руската Федерация след ареста на блогъра Алексей Навални. Тогава Сергей Лавров коментира, че за Русия ЕС остава най-ненадеждният партньор, поне на този етап. Тогава той нарече въвеждането на нови санкции лично дело на Европейския съюз.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments