Руското възмездие настигна украински олигарх

Руското правителство забрани вноса от Украйна на железопътни колела и всички останали принадлежности за товарни вагони.

Руското възмездие настигна украински олигарх

Това се посочва в постановлението на руския кабинет на министрите, публикувано на официалния портал за правна информация.

Уточнява се, че списъкът на стоките, «страната на произход или страната на отпътуване е Украйна или които се движат през територията на Украйна», вече включва оси в сглобена или разглобена форма за железопътни колела с диаметър 710 милиметра и повече, колела, заготовки на колелата със същия размер и мн. др.

Под забраната попадат и рамите на железопътните товарни вагони и други.

В Киев обръщат внимание, че основната жертва е зетят на бившия президент Леонид Кучма, олигархът Виктор Пинчук.

„Тази забрана в експертните среди вече се счита за „Привет на Виктор Пинчук“, тъй като именно притежаваните от него колесни продукти на «Интерпайп» се доставят активно в Руската федерация — годишният внос е около 200 хиляди единици. Дали тук има политически мотив, дали е отговор за затварянето на руските телевизионните канали, зали е за тесните връзки с американците или нещо друго — това е отворен въпрос“, пише киевският интернет вестник „Страна“.

Самият Пинчук е в санкционния списък, но в същото време успя да достави продукти, произведени от неговата компания, на Руската федерация по заобиколни схеми.

Мрежата от телевизионни канали, собственост на Пинчук, води безумна антируска пропаганда (например, каналът на зетя на Кучма показва «ужасите на окупирания Крим», бел.ред.).

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments