Русия подготвя отговор на прехвърлянето на бомбардировачи на САЩ в Норвегия

В началото на февруари двеста служители на ВВС на САЩ пристигнаха в авиобаза Ерланд в централна Норвегия. Според Европейското командване на въоръжените сили скоро там се планира пребазиране на няколко стратегически бомбардировачи B-1B Lancer.

Русия подготвя отговор на прехвърлянето на бомбардировачи на САЩ в Норвегия

Още през януари авиационната общност Scramble в Нидерландия съобщи за това, че от 7 до 20 февруари в норвежката авиобаза се очаква прехвърлянето на четири «стратези». Понастоящем в аивобазата Ерлан се намират норвежките изтребители F-35A Lightning II и вертолетите Sea King Mk43B, а дължината на пистата на обекта е 2714 метра.

В същото време се появиха признаци на подготовка от страна на Русия на адекватен отговор на разполагането на В-1В Lancer на територията на Норвегия.

От Иваново в авиационната база Оленя пристигна самолет за далечно радиолокационно откриване и насочване  А-50У (бордови номер 93966).Русия подготвя отговор на прехвърлянето на бомбардировачи на САЩ в Норвегия

Обикновено подобни визити на самолети за ДРЛО говорят за полети на стратегическата авиация от летище «Eнгелс» в посочения район. Нещо повече, има вероятност, че в авиобазата Оленя ще бъдат прехвърлени  Ту-160 или Ту-95МС.

Оленя е авиобаза на руския ВМФ, разположена в Колския полуостров на 92 км южно от Мурманск близо до Оленегорск. В авиозата са разположени далечните свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3. Базиращата се в Оленя авиационна група е част от структурното подразделение 6950 от авиобазата в град Енгелс.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments