От Тексас в Норвегия — САЩ прехвърлят бомбардировачи към границите на Русия. Готви се мащабна провокация

13 февруари 2021-Нюз Фронт.

Пентагонът възнамерява да прехвърли от военно-въздушната база Dyess в Тексас в базата на НАТО Орланд в Норвегия

ескадрила бомбардировачи с далечен обсег B1 Lancer («Скалпел») и 200 служители авиационен персонал
Американски медии съобщават, че Вашингтон предприема тази стъпка като част от кампанията на НАТО по сдържане на Русия.

От Тексас в Норвегия - САЩ прехвърлят бомбардировачи към границите на Русия. Готви се мащабна провокация

Намирайки се в непосредствена близост до северозападните граници на Руската Федерация американската авиация ще може да извършва необходимите мероприятия носещи военен характер. Това се вписва в общата стратегия на Вашингтон по противостояние на Русия в Арктика. Скривайки се зад аргументи за необходимостта да се гарантира безопасността на международните търговски пътища в Арктика, САЩ милитаризират региона, насищайки го с модерни технологии.

„Оперативната готовност и възможността да подкрепим действията за спешно реагиране на нашите съюзници и партньори е от ключово значение за успеха [на бойното поле]“, заяви генерал Джеф Хариган, командващ американските военновъздушни сили в Европа и Африка.

Това не е първата демонстрация на сила от ВВС на САЩ и Норвегия по руските граници. През август 2020 година американските стратегически бомбардировачи B-52H Stratofortress извършиха съвместен полет до военна база във Великобритания с норвежките екипажи на F-35A и F-16 AM Viper.

През същия месец американски B-52H прелетяха над територията на 30 страни членки на НАТО, придружени от самолети от полските ВВС и военновъздушните сили на други страни от блока. Пентагонът смята, че подобни мерки ще покажат на Москва «сериозността» на намеренията на съюзниците от НАТО.

Към настоящия момент, подобни действия и заявление от страна на САЩ и НАТО свидетелстват, че се подготвя поредната мащабна антируска провокация.

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments