Киев в паника: Трите оръжия на Путин срещу Украйна

Руският президент Владимир Путин не се е отказал от плановете си от 2014 г. да вземе девет региона от Украйна. За целта той използва три оръжия за хибридна война — военна сила, икономика и пропаганда, пише изданието ukraina24.segodnya.ua.

Киев в паника: Трите оръжия на Путин срещу Украйна

Това мнение изрази в ефира на телевизионния канал «Украйна 24» известният журналист Дмитрий Гордон.

«Руската федерация извърши варварския акт на анексията на Крим. Руската федерация, като държава, се опита да извърши масово завземане на територии. Нека ви напомня, че планът на Сурков (помощник на президента на Руската федерация, бел.ред.) «Новоросия», която той представи на Путин, означаваше отнемане на девет региона от Украйна: Крим, Луганск, Донецк, Запорожието, Днепропетровск, Одеса, Харков, Николаев и Херсон. Според плана тези региони трябваше да бъдат съставят държавата „Новоросия“ и да преминат към Русия“, припомни журналистът.

Според него „ставаше дума за разчленяването на страната ни“.

„В същото време полските лидери не крият факта, че по време на преговорите с тях Путин е казал, че Украйна не е държава, да се вземат техните територии: Галисия, румънците нека вземат Буковина, унгарците — Закарпатието, ние ще вземем нашите и нека за Киев останат Житомир и Чернигов. Тези планове са съществували и продължават да съществуват», — подчерта Гордон.

Журналистът също така припомни, че ръководителят на руския генерален щаб Валери Герасимов през 2013 г. е разработил концепцията за хибридната война.

«Това, което се случва у нас през всичките тези години, е илюстрация на написаното от Герасимов, едно към едно. Държавата се разчленява с помощта на три неща: военна сила, икономика, пропаганда, благодарение на което мозъците на милиони хора са запушени», допълни той.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments