Handelsblatt: «Думите на американците се изпариха, никакви договори не важат за тях»

Зависи ли Европа от руския газ? Това е мит. Ако Москва се опита да притисне Европа с газа, ЕС има много алтернативи. Но защо Русия трябва да прави това?

Ако някой политизира европейския пазар на газ, това са Съединените щати със своя неконкурентен втечнен газ, подчертава Йоахим Пфайфър.

Превод от Handelsblatt (Германия):

Handelsblatt: "Думите на американците се изпариха, никакви договори не важат за тях"

САЩ политизираха европейския пазар на газ. Спирането на строителството на газопровода «Северен поток 2» може да причини огромни щети. Този проект е в интерес на Европа, счита Йоахим Пфайфър.

«Северен поток 2″ е предимно търговски проект», заяви Ангела Меркел.

Това не е наивно, това е точно така.

Проектът е изцяло частно финансиран, а именно от Газпром, Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall/Dea. Те имат всички необходими немски и европейски разрешителни.

Позицията на ЕС и Германия продължава да се съобразява с правилата на пазарната икономика — всеки допълнителен обем газ, влизащ в Европа, създава повече ликвидност на пазара и засилва конкуренцията. Налице са съществуващите газопроводи от Русия, Норвегия и гореспоменатия Трансадриатически тръбопровод, около 30 терминала за втечнен газ (още два се планират в Германия в Stade и Brunsbüttel) — това е огромен капацитет.

Газопроводът Baltic Pipe ще се появи между Норвегия и Полша — между другото, за разлика от Северен поток 2, той се финансира до голяма степен от данъци.

Към целия този букет се добавят само 10 % енергийни доставки от «Северен поток 2» от Русия.

По-голяма енергийна сигурност едва ли може да си представим.

Зависи ли Европа от руския газ? Това е легенда.

Ако Москва се опита да притисне Европа с газ, ЕС има много алтернативи.

Съединените щати политизираха европейския пазар на газ.

На Доналд Тръмп му липсваше енергийната независимост, придобита чрез фракинг; той се стремеше към „енергийно господство“. Администрацията популяризира американския „свободен газ“ и „молекулите на свободата на САЩ“.

Така започнаха идеологическите дебати.

Но истината е проста. Американският втечнен природен газ, поне за момента, не е нито екологично, нито икономически конкурентен в Европа поради дългия транспорт — следователно трябва да бъдат наложени санкции срещу конкурента. Вашингтон разшири санкциите, за да включи европейските компании, уж за укрепване на енергийната сигурност.

Никога преди в историята на алианса партньорите не са били наказвани.

Първо, ние в Европа все още решаваме сами как да укрепим енергийната си сигурност.

На второ място, ако се отнасяме един към друг по този начин, ние, европейците, бихме могли с основателна причина да наложим санкции и срещу САЩ.

САЩ увеличиха вноса си на петролни продукти от Русия само с 25% през миналата година.

Чрез посредничеството на министъра на икономиката Петер Алтмайер и европейския комисар Марош Сефчович през 2019 г. беше постигнато споразумение между Киев и Москва за продължаване на транзита на руски газ през Украйна.

По-рано Вашингтон даде ясно да се разбере на германското правителство, че след постигането на такова споразумение няма да има пречки по пътя към изграждането на Северен поток 2.

Едва страните подписаха договора — между другото, със значителни отстъпки от страна на Русия — но думите на американците просто се изпариха.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/gastkommentar-ein-neuanfang-mit-den-usa-ist-nur-ohne-sanktionen-gegen-nord-stream-2-denkbar/26901038.html?ticket=ST-4262245-RQ3g6MxYFkH5rOXs476d-ap4

Коментари:

comments powered by HyperComments