Euronews: Сърбия без подкрепата на ЕС се превърна в лидер във ваксинацията


Сърбия продължава да води сред страните от континентална Европа по отношение на ваксинацията на глава от населението. Тя обаче не е получила нито една доза от коронавирусната ваксина от Европейския съюз по програмата Covax, съобщава Euronews. Вместо това сръбските власти решиха да поръчват и използват ваксини самостоятелно от Русия, Китай и САЩ.

Euronews: Сърбия без подкрепата на ЕС се превърна в лидер във ваксинацията

Повече от 550 хиляди души вече са получили първата си ваксинация, общо на ваксинация в Сърбия подлежат седем милиона. Очаква се 15 процента от населението да бъдат ваксинирани до края на февруари.

АЛЕКСАНДЪР ВУЧИЧ, президент на Сърбия: Мога да ви кажа, че една от тези ваксини най-вероятно спаси живота на майка ми, която беше хоспитализирана. Но девет дни след ваксинацията при нея се появиха антитела. Затова мога да ви уверя със собствен пример, че направихме нещо добро за хората.

Вучич добави, че е отправял искания да се предоставят в страната ваксини към Обединеното кралство, Китай и Русия и че Сърбия вече е готова да ги сподели със съседните страни.

АЛЕКСАНДЪР ВУЧИЧ: Наистина сме готови да предадем по-голямата част от ваксините, която получихме, на нашите съседи в Северна Македония. И тогава ще решим за останалите — все пак сме заинтересовани и те като нас да бъдат ваксинирани.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments