Daily Express: Италия заплашва да разцепи ЕС, ще използва руската ваксина «Спутник V»

Италия заплашва да одобри руската ваксина срещу коронавируса Спутник V на фона на нарастващото възмущение, че ваксинацията е застопорена в Европейския съюз, отбелязва авторът. Правителствата на Австрия и Германия също са готови за подобна стъпка. Те са убедени, че животът на хората е по-важен от геополитиката.

Превод от Daily Express (Великобритания):

Daily Express: Италия заплашва да разцепи ЕС, ще използва руската ваксина "Спутник V"

Алесио Д’Амато, здравен съветник за италианския регион Лацио, подчерта, че времето е «основен фактор» в борбата срещу коронавируса и отбеляза, че руският Спутник V вероятно ще бъде един от инструментите, които Рим ще използва за ускоряване на програмата си за ваксинация. Той добави, че Италия може бързо да получи алтернативна ваксина, «съкращавайки времето на бюрократичните процедури» на фона на борбата на ЕС да осигури адекватни доставки.

Алесио Д’Амато заяви пред RT: „В този случай трябва да се съсредоточим не върху произхода на ваксината, а върху ефективността на резултатите от теста. И трябва да побързаме, защото във вечната борба между вирусите и хората времето е основен фактор. Можем бързо да проучим алтернативите на вече подписаните договори в Европа. Сред тях, разбира се, е руската ваксина «Спутник V» ”.

„Ще помолим да се проведе тестване на Спутник V възможно най-скоро, ограничавайки времето за бюрокрация», обясни той.

„В крайна сметка това е ваксина, която вече се използва в много страни по света.»

В резултатите от клинични проучвания, включващи 20 000 участници, беше установено, че Спутник V е ефективен при 91,6% от клиничните прояви на коронавирус.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също заяви, че страната му ще приветства китайските и руските ваксини, тъй като държавите от ЕС не са в състояние да ускорят внедряването на ваксините си.

В интервю за германския вестник Welt am Sonntag, г-н Курц каза:

„Тук става въпрос за получаване на безопасна ваксина възможно най-скоро. А не е кой ги прави. Австрия несъмнено ще се опита да предостави производствени мощности на съответните национални фирми, ако руските и китайските производители ги одобрят.»

Той допълни: «Единственото, което има значение, е тяхната ефективност, тяхната сигурност и бързата им наличност, а не геополитическа борба.»

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е отворена за използването на руската ваксина Спутник V.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1395439/Italy-news-EU-crisis-coronavirus-vaccine-Russia-Sputnik-V-latest-vn

Коментари:

comments powered by HyperComments