20 хиляди войници: САЩ ще увеличат контингента в Полша

13 февруари 2021-Нюз Фронт.

Главата на Пентагона Лойд Остин в телефонен разговор с полския министър на отбраната Мариуш Блащак обсъди удължаването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START-3 или NewSTART) от Москва и Вашингтон.
Освен това военните в разговор взаимно потвърдиха «важността на дългогодишния стратегически съюз между САЩ и Полша» в светлината на наскоро подписаното Полско-американско споразумение за засилено сътрудничество в областта на отбраната.

20 хиляди войници: САЩ ще увеличат контингента в Полша

«Постоянното присъствие на американските ротационни сили в Полша засилва оперативната съвместимост на войските на НАТО, както и укрепва защитните сили и допринася за възпиране по източния фланг на НАТО», заявиха от Пентагона.
Договорът за СТАРТ ще съществува без никакви промени или допълнения, тоест в същата форма, в която страните го подписаха през 2010 г., заявиха от министерството. START-3 е удължен за пет години — до 5 февруари 2026 г.

Руски дипломати заявиха, че телефонният разговор между президента на Русия Владимир Путин и американския му колега Джоузеф Байдън е ключов фактор за удължаването му.
Коментирайки разговора с Остин, Блащак заяви в интервю за полския информационен ресурс Defense 24, че «замразяването» от страна на Белия дом на решението за пренасочване на войски от Германия няма да повлияе на намерението на американската страна да увеличи военния контингент в Полша.
Освен това основният фактор за това остава страхът на Варшава и Вашингтон от отбрана при атака срещу Полша от Изток.

 

Намерението на САЩ да прехвърли част от военния контингент от Германия в Полша изостря ситуацията в близост до границите на Русия и допринася за ескалация на напрежението, предупреди на свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
През трите десетилетия след края на Студената война НАТО непрекъснато се разширява на изток към руските граници, въпреки обещанието на бившия държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър пред съветския лидер Михаил Горбачов да не разполага войски на изток от обединена Германия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments