В Молдова започнаха провокации срещу руските миротворци

12 февруари 2021-Нюз Фронт.

На 9 февруари 2021 година журналистите на молдовския телевизионен канал TV8 Виорика Тетару и Андрей Каптаренко умишлено извършиха провокация на границата с Приднестровието.Сле което опитаха да обвинят руските миротворци в незаконни действия, придавайки на случващото се вид на международен скандал.

Сътрудниците на гореспоменатата медия са авторите на предаването Dincolo de Nistru („Днестър без граници“).
В момента на преминаване на контролно-пропускателния пункт край село Гура Бикулуй двамата правят видеозаписи.
Дежурните руски миротворци започват да настояват за спирнане на снимките и записа, тъй като това е забранено.

В Молдова започнаха провокации срещу  руските миротворци

Молдовски журналисти отказват да изпълнят това искане.
Те настояха за спазването от страна на военните на молдовския закон за защита на професионалната дейност на журналистите, в който се казва за правото да се снимат видеосюжети за живота на гражданите в зоната за сигурност.

Намираме се на територията на Република Молдова (Кишинев счита тази територия за своя в продължение на три десетилетия — бел. ред.). При преминаването на Днестър, в село Гура-Бикулуй, така наречените миротворци ни препречиха пътя. Въоръжени хора препречиха пътя на колата и поискаха кадрите да бъдат премахнати или да дадем оборудването», -заяви Тетару.

 

Миротворците обърнаха внимание на факта, че на контролно-пропускателния пункт и около съоръжението на Съвместната контролна комисия, която включва представители на Кишинев, издава уведомления за забраната за правене фотографии и извършване на видеозапис
Те още веднъж поискаха да се премахнат кадрите, но журналистите отказаха да го направят, умишлено създавайки конфликтна ситуация.

Журналистите се заключват в колата и викат молдовската полиция на пункта. Също така са уведомени и СКК, Министерството на външните работи за европейска интеграция на Република Молдова и правозащитниците от PromoLex (специализирани в искове към ЕСПЧ).

 

Два часа по-късно ни освободиха

— обобщи Тетара.

Трябва да се отбележи, че появата на подобни провокации на границата с ПМР, с последвала демонстрация на видеоклипове по телевизията, беше съвсем предвидима след победата на президентските избори в Молдова, на румънката Мая Санду. Този случай може да се счита за начало на бъдеща поредица от провокации срещу руските миротворци в региона, тъй като прорумънските активисти няма да се спрат на един инцидент.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments