Türkiye: Мащабът на влиянието на Русия върху ЕС е невероятно огромен

Всички са свикнали с натиска на САЩ върху Русия и Германия във връзка с изграждането на Северен поток 2. Но изявленията на Франция по този резултат карат автора да се замисли — каква цел си е поставил Париж? Напоследък има много въпроси, но това, в което журналистът не се съмнява, е мащабът на влиянието на Москва върху бъдещето на ЕС.

Превод от Türkiye (Турция):

Türkiye: Мащабът на влиянието на Русия върху ЕС е невероятно огромен

Острата критика на газопровода „Северен поток 2“ и дори последвалите санкции от САЩ бяха нещо обичайно.

Фактът обаче, че Франция открито и недвусмислено поиска Германия да спре проекта, показва колко голямо е влиянието на Москва върху бъдещето на Европейския съюз (ЕС).

Франция не е само член на ЕС.

Добре известно е, че сътрудничеството между Франция и Германия е жизнената сила на ЕС. Ако това сътрудничество бъде подкопано, ще е време да започнем да говорим за края на този съюз.

Миналата седмица френският министър по европейските въпроси Клемент Бон заяви по радиопредаване, че Франция от самото начало има съмнения относно газопровода «Северен поток 2» от Русия до Германия и се застъпи за спирането на проекта. Задържането на руския опозиционен лидер Алексей Навални в Русия след завръщането му от Германия, където той се лекуваше след отравяне, и присъдата му очевидно увеличиха френската съпротива в това отношение.

Несъмнено подобни недвусмислени изявления на френския министър предизвикаха сериозно безпокойство в Германия, тъй като спирането на «Северен поток 2» ще накаже Германия наравно с Русия.

Отказът от изграждане на тръбопровода, който не е довършен само с няколко километра, от една страна, ще причини значителни икономически щети на Германия, от друга страна, ще разруши отношенията й с Русия, най-големият доставчик на газ.

А основният проблем от гледна точка на позицията на Франция е, че подобно отношение на съседа ще се разглежда като вид намеса във вътрешните работи на Германия, където вече тече разгорещена дискусия по тази тема.

Ако отчетем, че новият председател на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лаше също е част от групата политици, които подкрепят завършването на Северен поток 2 и избягват проблеми с Русия по този въпрос, тогава са още по-ясно възможните последици от това изискване на Франция.

Проектът „Северен поток 2“ се превърна в своеобразен символ на суверенитета за Германия. Стъпка назад по този въпрос би означавало Германия да коленичи пред САЩ и „съюзниците“ им в Европа.

Очевидно руският въпрос ще продължи да тревожи Европа.

Влиянието на Русия върху ЕС е огромно.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-kemal-inat/617535.aspx

Коментари:

comments powered by HyperComments