The Spectator: САЩ изгубиха битката за пазара на Германия от «Спутник V»

Въпреки дипломатическите пререкания около Навални, има област, в която правителството на ФРГ изглежда трябва да се поклони на Русия. Германия иска Спутник V, обруган от Навални, или поне технологията за неговото производство.

„Няма идеологически предразсъдъци срещу Спутник V“, каза премиерът на един от бившите региони на ГДР.

Превод от The Spectator (Великобритания):

The Spectator: САЩ изгубиха битката за пазара на Германия от "Спутник V"

Когато ЕС претърпя катастрофа с разпространението на ваксините, германските депутати започнаха да разглеждат по-отблизо руския Спутник V. Ако европейските регулатори одобрят Спутник V, това ще стане четвъртата ваксина на европейския пазар след препаратите на компаниите BioNTech — Pfizer, Modern и AstraZeneca.

Лесно е да се разбере защо Германия може да бъде изкушена от ваксината Спутник V. Забавянията и политическите грешки на самите западни лидери възпрепятстват доставките на ваксините на BioNTech-Pfizer и Modernа. А европейските регулатори са много загрижени за ваксината на AstraZeneca. Скептицизмът им нарасна още повече, когато изпитанията показаха, че ваксината не намалява значително риска от заразяване с лека до умерена степен на болестта, причинена от варианта 501Y.V2, който е известен също като южноафриканския щам на коронавируса.

Междувременно списание Lancet съобщи миналата седмица, че Спутник V, разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология «Николай Гамалея», е 91,6% ефективен срещу заразяването с covid-19 с клинични симптоми.

Тази новина предизвика неистова активност в Германия, чиновниците буквално тичаха.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви в сряда, че в Москва се водят разговори за възможността за създаване на производство на руската ваксина в Германия. Ден по-късно беше потвърдено, че руските разработчици са се свързали с германската компания IDT Biologika, за да обсъдят съвместното производство на Спутник V в предприятие във федералната провинция Саксония-Анхалт.

Компанията има приблизително 1400 служители в обектите си в Десау-Рослау и Магдебург (и двата обекта в Саксония-Анхалт), а също така има завод в Роквил, САЩ, Мериленд.

«Нямаме никакви идеологически предразсъдъци срещу Спутник V. Радваме се на всичко, което ще помогне в борбата срещу коронавируса», каза говорителят на министър-председателя на Саксония-Ангалт Райнер Хаселоф. — Ако IDT Biologika иска да произвежда руската ваксина и тя ще бъде одобрена в ЕС, ние като правителство ще направим всичко възможно, за да помогнем на тази компания.”

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че би приветствала всяка ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата, докато Франция и Испания сигнализираха за готовността си да използват руската ваксина.

Според изявлението на руски служители заявлението за одобрение е подадено преди две седмици. Томас Мертенс, ръководител на германската комисия по ваксините, приветства този ход.

«Бих се радвал много, ако успеем да разширим гамата от ваксини», каза той и подчерта, че ако Спутник V не отговаря на стандартите на ЕС, няма да има шанс да бъде използван. В Русия хората биват ваксинирани повече от шест месеца, но процедурата за одобрение там не е толкова бюрократична, колкото в Европейския съюз, каза Мертенс.

Германия обаче реагира с голям оптимизъм на възможността да получи друга ваксина, тъй като в страната нараства възмущението от бавните темпове на ваксинация.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/why-germany-is-eyeing-up-the-sputnik-v-vaccine

The Spectator: САЩ изгубиха битката за пазара на Германия от "Спутник V"

Коментари:

comments powered by HyperComments