Северна Македония: Много сме разочаровани след блокадата на България

Република Северна Македония и България сега трябва да върнат доверието и комуникацията помежду си, за да могат да разговарят по чувствителните въпроси и да сменят перцепцията, заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи за агенция МИА.

Северна Македония: Много сме разочаровани след блокадата на България

Според него атмосферата след изборите в България ще бъде по-позитивна поради необходимостта да се разговаря рационално и без емоции. Сигналите от българската страна са емоциите да се успокоят и двете страни да влязат в прагматичен диалог, каза той.

След посещението си вчера в Люксембург и Белгия Османи направи оценката, че «в Северна Македония и нейните граждани има разочарование» след блокадата от България през декември на преговорната рамка, която трябваше да сложи официално начало на преговорите за членство в ЕС.

Османи смята, че този неуспех на ЕС има опасни последици за целия регион на Западните Балкани. Целият район навлиза в непредвидимост, а при тези обстоятелства непредвидимостта е по-опасна от негативен изход от някои процеси. Настояваме за предвидимост, каза Османи.
Министърът отново посочи, че българската позиция изкристализира и става по-ясно, че България «не оспорва атрибутите на идентичността».

«Не разговаряме за атрибутите на идентичността, въпросът, който постави България, е историческата основа на тези атрибути», поясни Османи за МИА.

Източник: Скопие, БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments