СБУ: Украински военни разузнавачи «преминаха» на страната на Русия

Борбата между украинските специални служби продължава. На 5 февруари 2021 г. Службата за сигурност на Украйна съобщи, че в хода на предприетите мерки дейността на „агентурната мрежа на ФСБ“, състояща се от бивши украински военни разузнавачи, преминали на страната на Русия, е била прекратена. Това се посочва в съобщението на ведомството, публикувано на официалния уебсайт.

СБУ: Украински военни разузнавачи "преминаха" на страната на Русия

Според служителите на контраразузнаването на СБУ „предателите“ са действали на територията на Одеса, Николаев, Киев, Чернигов и Житомир.

СБУ установило, че гражданите на Украйна са вербувани и изпълняват разузнавателни задачи на служителите на ФСБ Вадим Даутов и Денис Собко, се казва в съобщението.

„Руските агенти“ трябвало да подготвят различни диверсионни операции, да помагат на ЛНР и ДНР в Украйна, а също и да обучават „специалисти“. Например в град Николаев стратегическото летище „Кулбакино“, където е разположена 299-та бригада от тактическата авиация и Николаевският авиационен ремонтен завод „НАРП“, били «под прицел».

Освен това, «мрежата на ФБС» събирала различни сведения от военен характер и вербувала информатори. В частност, получила данни за работата на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна, Силите за специални операции, Щаба на ВМС, 73-ти Морски център за специални операции към ВСУ.

В хода на своята дейност «агентите на Кремъл» дори имали намерение да похитят един от екс-комадващите ССО на Украйна за 100 хиляди долара. В качеството на доказателство СБУ публикува видео с разпит на един от задържаните (с псевдоним «Лидер») и аудиозаписи с «други участници».

От задържаните уж бил иззет цял арсенал оръжие: четири АК-74, два пистолета «Форт-17», два РПГ, 44 гранати, около 3700 патрона, примерно около 2.7 тротил.

Битката между силоваците в Украйна няма да завърши в близко време.

Затова има вероятност скоро да се появи видео за задържането в Украйна на бивши, а може би и действащи сътрудници на СБУ, «вербувани от ФСБ».

Всичко това прилича на бълнуване на пореден пациент на «Шарите».

Или нещо като този виц:

«Чиче, би ли ми казал защо го избрахте този клоун?

  • Виж, ако цялата страна е цирк, то нека поне я ръководи такъв, който знае циркаджилъци».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments