Политолози: Курсът на Нинова пречи на социалистите, Слави Трифонов има огромен шанс

«Ваксинационната кампания върви като охлюв по стръмното. Ако се кара с тези темпове, ще откараме сигурно още 10 години. ГЕРБ, ДПС и БСП могат да извлекат полза от ситуацията и спадането на активността, където пред урните ще отидат само твърдите ядра на партиите». 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Кольо Колев.

Политолози: Курсът на Нинова пречи на социалистите, Слави Трифонов има огромен шанс

Според него в момента тече нормална предизборна борба и опит политическият противник да бъде окалян.

От своя страна политологът Христо Панчугов посочи, че към момента българската политика е лишена от смисъл. По тази причина според него е нормално да се търси подкрепа именно чрез нападки и компромати срещу опонентите. По негови думи тези похвати ще бъдат доминиращи в кампанията

Той прогнозира ниска избирателна активност.

Панчугов заяви, че решенията на правителството се влияят от изборите и умората заради затварянето, а не толкова от здравните съображения.

Изненада според него може да е нова крива на заразата, която може да откаже много хора да гласуват.

По негови думи БСП не изглежда готова да направи каквото и да било. Пачунгов изрази мнение, че курсът, поет от Корнелия Нинова, е сложил рамка и ограничения на подкрепата, която социалистите може да вземат на изборите.

Колев се съгласи с думите му и добави, че БСП не е успяла да стане притегателен център на общата опозиционност в обществото. В резултат на това имало нарояване на опозиционността в нежелаещи да играят заедно политически партии.

Той отбеляза, че в тази обстановка на висок критицизъм и търсене на алтернатива Слави Трифонов е имал огромни шансове да стане водач на обществените настроения. От негова страна обаче нямало никаква активност.

«Той не се е изказал по въпроса с властта. Имаха възможност да станат едни от първите, но какво ще правят с властта? Позицията им ги обрича на неучастие в политическия процес. Хората се интересуват какво смяташ да промениш в политиката, за да стане животът им по-добър», подчерта Колев.

Пачунгов също потвърди, че Трифонов е имал огромен шанс. По негови думи той е единственият, който стои на пейзажа като бъдеща част от промяната. Това обаче нямало да е достатъчно, тъй като са важни лицата. По тази причина според политолога ще е от ключово значение как ще осъществят политическата промяна.

«Ако не влезем скоро в този разказ, всички останали, извън двете основни партии, само ще губят от подкрепата си и ще отблъскват избиратели», категоричен бе Панчугов.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments