NZZ/Провал и позор за Борел в Москва: «Колко дивизии има римският папа?», попитал Сталин

Годината току-що започна, а висшето ръководство на ЕС вече направи няколко сериозни гафа. Урсула фон дер Лайен едва не унищожи мира в Северна Ирландия. А Жосеп Борел се опозори по време на посещението си в Москва. В сегашния Европейски съюз няма нито единство, нито решителност да защитава позицията си, пише NZZ.

Превод от Neue Zürcher Zeitung (Швейцария):

NZZ/Провал и позор за Борел в Москва: "Колко дивизии има римският папа?", попитал Сталин

Годината започна лошо за Европейската комисия. Именно нейното ръководство — председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и външният министър на ЕС Жозеп Борел — направиха гафове във външната политика, които сериозно подкопаха доверието в ЕС.

В края на януари Урсула фон дер Лайен практически постави на изпитание мира в Северна Ирландия. Налагането на митнически контрол на ирландската граница, за да се предотврати влизането на дефицитната ваксина от ЕС във Великобритания, бе необмислен, безумен план, който можеше да застраши споразумението от Белфаст.

Няколко часа след обявяването на този план той все пак беше изоставен. Но критиките остават остри и касаят и лидерския стил на председателя на Европейската комисия. Фон дер Лайен взема важни решения само със своите лични съветници. Това дразни много нейни колеги.

Но фон дер Лайен пропуска нещо — неуспешното посещение на своя заместник Жозеп Борел в Москва. Противно на съветите на поляците, представителите на балтийските републики и румънците, но с мълчаливото съгласие на германците, французите и холандците, Борел замина за руската столица миналата седмица. Там той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, който го постави в неприятно положение и Борел се опозори.

По време на срещата ръководителят на европейската дипломация «случайно» научи от Twitter за експулсирането от Русия на трима дипломати от ЕС (по повод присъствието им на незаконните протести в Русия, бел.ред.)

Борел не прекъсна посещението и позволи на Лавров да заяви, че критиките на Запада по случая Навални са неприемливи. На пресконференцията руският външен министър подчерта, че смята ЕС за «ненадежден партньор».

Някои европейски парламентаристи са възмутени от това — но не и Борел, който изглаждаше ъглите.

Лавров е стара лисица в дипломатическото поле. Но 73-годишният Борел също не е непознат. Ако ЕС си позволява такива слаби външнополитически действия, свързано ли е това само с кадрите, тоест с Борел — или с фон дер Лайен?

«Колко дивизии има римския папа?» — попитал някога Сталин за силите на Ватикана.

„Колко от тях има ЕС сега?“ — би могъл да попита Лавров днес.

Каква е силата зад обединението на държавите, представени от Жосеп Борел? Отговорът е ясен.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.nzz.ch/meinung/pannen-von-borrell-und-von-der-leyen-spiegeln-eu-aussenpolitik-ld.1600660?reduced=true

Коментари:

comments powered by HyperComments