Макрон подкрепи позицията на Меркел за «Северен поток 2»

Целта на проекта е известна на всички: доставка на руски газ до европейските страни през територията на Германия. След дни на несигурност Ангела Меркел получи подкрепата на Париж, за да бъде завършен проектът, в който участва френската Engie.

Превод от Le Figaro (Франция):

Макрон подкрепи позицията на Меркел за "Северен поток 2"

През уикенда ръководството на ХДС и СПДГ (партньори в управляващата коалиция) активно защити първата потенциална жертва на настоящата криза — газопроводът «Северен поток 2», който трябва да доставя руски газ до европейските страни през Германия.

Самият германски президент Франк-Валтер Щайнмайер защити важността на енергийните връзки между Русия и Европа. Държавният глава ги сравни с единствения мост между двамата партньори по време на конфронтацията между Москва и Берлин по повод Навални.

„Разбиването на мостове не е знак за сила“, каза той пред Rheinische Post.

След дни на несигурност Ангела Меркел вече може да се похвали с подкрепата на Елисейския дворец за завършването на проекта, който включва френската компания Engie.

Новият лидер на ХДС Армин Лашет, за когото се предполага, че ще е бъдещ канцлер, също застана пред медиите на страната на Москва.

„В продължение на 50 години, дори по време на най-агресивните моменти от Студената война, Германия купуваше газ от Съветския съюз“, каза той пред Ройтерс.

Германското правителство прокарва курс, лавирайки между търговията и енергийните интереси, появата на руска ваксина, «продължаващия диалог» с Русия и връщането на приятелството с Вашингтон.

То се стреми да завърши изграждането на газопровода, преди противниците му да го ликвидират.

На дипломатическия фронт Джо Байдън смята проекта за «лоша сделка», според говорителя на Белия дом Джен Псаки. За разлика от Доналд Тръмп, който се стремеше предимно да насърчава американския шистов газ в ущърб на руския, новият президент е недоволен, че «Северен поток» заобикаля Украйна, системния съперник на Москва.

«Ние не се отказваме от нашия ангажимент да гарантираме, че Украйна ще получава газ от Русия», защити се Ангела Меркел в опита си да смекчи американските опасения.

Всъщност Берлин се стреми да изпревари Конгреса на САЩ, който прие санкции срещу «Северен поток».

Мекленбург-Предна Померания, където тръгва тръбопроводът, създаде фонд, финансиран от Газпром, за да създаде условия за заобикаляне на американските санкции.

През уикенда руската компания «Фортуна» обяви възобновяване на работата по полагане на тръбите: остават само няколко десетки километра.

На пресконференция с Еманюел Макрон Ангела Меркел призна, че проектът има политически последици. Въпреки това Германия и Франция се надяват да преместят въпроса на европейско ниво, свеждайки го до дискусия за енергийната независимост на Европа, която тревожи Брюксел от десетилетия. Берлин не изключва санкции срещу Русия, а само срещу лица.

„На този етап“, подчерта ръководителят на правителството.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.lefigaro.fr/international/le-gazoduc-nord-stream-ii-victime-collaterale-de-la-crise-diplomatique-entre-l-allemagne-et-la-russie-20210207

Коментари:

comments powered by HyperComments