Група чуждестранни специални кораби пристигнаха на базата на «Северен поток -2»

12 февруари 2021-Нюз Фронт.

Цяла група чуждестранни специализирани кораби пристигнаха в базата на „Северен поток 2“ в Германия. Възможно, корабите ще работят за укрепване на газопровода по дъното на Балтийско море. Тези кораби вече са участвали в балтийския проект за газопровод аот Русия до Германия и сега може да не попаднат под санкциите на САЩ.

Според данните на навигационния портал Vesselfinder, група от пет кораба е пристигнала в германския Мукран: корабът за снабдяване Glomar Wave, дълбоководния Odin и три баржи с падащо дъно Wadden 2, Wadden 3 и HH 204.

Група чуждестранни специални кораби пристигнаха на  базата на "Северен поток -2"

Освен HH 204, всички останали кораби вече са участвали в проекта. Те са посочени например в списъка на корабите, необходими за «Северен поток- 2», в положенията на руското правителство през 2018 и 2019 г. През декември корабът за доставка Glomar Wave наблюдаваше полагането на газопровода в германските води. Тогава «Фортуна» завърши участък от 2,6 километра в на малка дълбочина.

Съдовете Один, Wadden 2, Wadden 3 и HH 204 са собственост на самата компания или дъщерни дружества на холандската Boskalis.

През 2017 година съвместното предприятие Boskalis-Van Oord подписа договор на 250 милиона евро с Nord Stream 2 AG за каменно полагащи услуги за Nord Stream 2. Необходимо е зоните с нестабилно дъно да стабилизират тръбопровода и да гарантират неговата безопасност. Плавателните съдове на Boskalis също така осигуриха мониторинг на дъното за полагане на тръбите на проекта и закрепяха тръбопроводните котви в германски води.

 

Съгласно разширените санкции в закона за бюджета за отбрана за 2021 година Съединените щати забраниха на всякакви компании да предоставят не само услуги за полагане на тръби, но и такива дейности, свързани с изграждането на газопровода, като полагане на камъни и мониторинг. Документа забранява всякакви дейности свързани с проекта.

Документът обаче не казва нищо за траншеите след полагане, които се правят под вече изградения газопровод. Те са необходими за стабилизиране на газопровода, ако каменополагането се забранява.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments