El País: Испания — демокрация? Лавров припомни за съдбата на Пучдемон

В разговор за съдбата на Алексей Навални главата на испанското външно министерство помпозно заяви, че Испания е демократична държава и в нея няма политически затворници. Вицепремиерът на Испания обаче не е съгласен: как Испания може да бъде демокрация, ако единият партиен лидер е в затвора, а другият се крие?

Превод от El País, Испания: 

El País: Испания - демокрация? Лавров припомни за съдбата на Пучдемон

Вицепрезидентът противоречи на Гонсалес Лайе, която напомни на руския външен министър, че в Испания «няма политически затворници, а затворени политици».

В интервю за каталунския вестник Diari Ara Пабло Иглесиас заяви, че „като вицепремиер на испанското правителство“ трябва да признае, че „в Испания няма демократичен ред в политиката: лидерът на едно от двете управляващи партии в Каталуния е в затвора, а лидерът на другата партия е в Брюксел — крие се”, имайки предвид Ориол Жункерас и Карлес Пучдемон.

Тези думи противоречат на реакцията на испанския външен министър Аранч Гонсалес Лая на сравнението на Сергей Лавров с положението на опозиционния лидер Алексей Навални, който беше затворен при завръщането си в Русия и беше отровен миналото лято, със ситуацията на каталунските политици, осъдени за „Каталунският процес».

В разгара на каталунската кампания лидерът на «Подемос» Пабло Иглесиас отбелязва все повече различия с ИСРП, неговия партньор в централното правителство. Преди три седмици в интервю за канала Sexta той сравни Карлес Пучдемон (който е преследван задочно и бяга от правосъдието повече от три години) с хилядите републиканци, изгонени по време на режима на Франко, което предизвика силна полемика , въпреки че това не го накара да се отрече от думите си.

„Как може страната ни да бъде демокрация, ако политическият конфликт престана да се регулира чрез политическите канали и в крайна сметка се разрешава чрез полицейски и съдебни канали?“

Иглесиас добави: „Всеки, който смята, че това, което се случва в Каталуния, ще се решава от силите на държавната сигурност или съдиите, не разбира историята на държавата през последните 200 години“.

Руският външен министър разкритикува «нецензурната реторика» на западните страни пред Борел и ги упрекна, че се опитват да поучават Русия, когато самите те грешат с «политизирани решения», а също така спомена съдът над прокурорите, чиито лидери бяха осъдени за бунт и присвояване на държавни средства, докато Пучдемон е в бягство от правосъдието.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://elpais.com/espana/2021-02-08/pablo-iglesias-no-hay-una-situacion-de-plena-normalidad-politica-y-democratica-en-espana.html

Коментари:

comments powered by HyperComments