Упадъкът и крахът на призрачната американска империя

Американският лидер трябва да промени стратегията си и най-накрая да се измъкне от милитаризма, който възпрепятства развитието на страната, пише изданието. Всичко, което Тръмп правеше, бе да се опита да възстанови „митичното минало величие“ на Америка, което захлопва вратите на икономическите възможности. Единствената надежда за САЩ е да спрат да разчитат на „разрушителния милитаризъм“.

Превод от Salon, САЩ:

Упадъкът и крахът на призрачната американска империя

Световните амбиции на Америка рухнаха поради хаоса и неуспехите. Единственият възможен отговор е да се променят националните приоритети.

През 2004 г. журналистът Рон Сюскинд разкри, че един съветник на Буш — вероятно Карл Роув — се похвалил:

„Сега сме империя и когато действаме, създаваме собствена реалност“.

Той отхвърли мнението на Сюскинд, че публичната политика трябва да се основава на „общност и реализъм“.

„Ние сме създатели на историята — възрази съветникът, — а вие, всички вие можете само да изучавате нашите действия.“

Шестнадесет години след американските войни и военните престъпления, причинени от администрацията на Буш, които разпръснаха хаос и насилие навсякъде посвета, тази историческа комбинация от беззаконие и провал предвидимо подкопа международната мощ и доверие към Америка. Вътре в империята, в самото й ядро, политически стратези като Роув и неговите колеги разделят американците и завладяват умовете и душите им.

Иронията на имперските претенции на администрацията на Буш беше в това, че Америка уж била империя от самото си създаване. А начинът, по който служителят на Белия дом използва този термин през 2004 г., не символизира нова и нарастваща империя, а, напротив, нейния упадък и смърт, в болезнена низходяща сапирала.

Американците не винаги са били в неведение относно имперските стремежи на империята си. Джордж Вашингтон нарече Ню Йорк „имперската столица“, а военната му кампания срещу британските войски „път към империята“. Нюйоркчани възторжено възприеха имперския облик на своята държава, запечатани в небостъргача Емпайър Стейт Билдинг и на автомобилните номера.

Разширяването на американската територия за сметка на индианските земи, закупуването на Луизиана и анексирането на Северно Мексико по време на мексиканско-американската война създадоха империя, която далеч надмина тази, която Джордж Вашингтон строеше. Тази имперска експанзия обаче беше далеч по-спорна, отколкото повечето американци вярват.

Четиринадесет от 52-те американски сенатори гласуваха срещу договора от 1848 г. за анексиране на по-голямата част от Мексико — без което американците все още щяха да пътуват до Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Тексас, Невада, Юта и части от Колорадо като туристи към мексиканската екзотика.

Автор: Никълъс Дейвис — независим журналист, изследовател на Code Pink и автор на „Нашите ръце са в кръв: Нахлуването на САЩ и разрушаването на Ирак“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.salon.com/2021/02/04/the-decline-and-fall-of-the-american-empire-joe-bidens-biggest-challenge/

Коментари:

comments powered by HyperComments