Украйна в шок, президетът на Германия сведе глава пред подвига на Съветската армия

Властите в Киев правят всичко възможно, заедно със своите задгранични стопани, да забавят строителството на „Северен поток 2“. Този път причината за нападките беше изявлението на президента на Германия за отговорността на германците за смъртта на милиони съветски граждани по време на Втората световна война. Украинският посланик в Германия нарече изявлението на Щайнмайер шокиращо.

Превод от Укрiнформ (Украйна):

Украйна в шок, президетът на Германия сведе глава пред подвига на Съветската армия

«Украйна решително се противопоставя на изкривяването на историята на нацистката окупация, както и на опитите да се оправдае завършването на спорния газопровод „Северен поток 2“».

Това заяви украинският посланик в Германия Андрий Мелник в ексклузивен коментар пред Укрiнформ, коментирайки интервюто с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пред вестник Rheinische Post.

В това интервю държавният глава на Германия всъщност подкрепи завършването на газопровода „Северен поток 2“, наричайки „енергийните отношения почти последният мост между Русия и Европа, който остана след значителното влошаване на отношенията“ между Германия и Руската федерация в последните години.

В същото време като аргумент президентът заявява, че за германците е важно „друго, съвсем различно измерение — поглед към много нестабилната история с Русия“. Той припомня, че на 22 юни се навършват 80 години от нападението на Германия срещу Съветския съюз, че повече от 20 милиона души от бившия СССР са станали жертви на войната.

„Ние нямаме право да изпуснем от поглед този по-широк контекст“, заключава президентът Щайнмайер.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3186038-ukrainskij-posol-zakidae-prezidentu-frn-perekrucuvanna-istorii.html

Украйна в шок, президетът на Германия сведе глава пред подвига на Съветската армия

Коментари:

comments powered by HyperComments