Съпругата на Навални пристигна в Германия

Съпругата на Алексей Навални — Юлия, пристигна снощи на летището във Франкфурт, след като избяга от Русия. Това съобщава германското издание „Шпигел“. Тя напусна страната без да направи изявление на летището. Нейният адвокат заяви, че не знае причината за отпътуването ѝ.

Руският опозиционер изкара в Германия няколко месеца, където се лекуваше, след като миналото лято беше отровен в Сибир с невропаралитичен агент за военни цели, както твърдят редица западни правителства и самият Навални, но отравянето се отрича от Москва.

На 17 януари Алексей Навални се върна в Русия и още на летището беше арестуван. А миналата седмица условната му присъда беше променена в ефективна заради нарушения на разпоредбите на условното му наказание.

Съединените щати, Великобритания, Германия и ЕС призоваха за освобождаването на Навални. А новият американски държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон ще се координира тясно със съюзниците си, за да държи Русия отговорна по случая.

Съпругата на Навални пристигна в Германия

Вчера германският външен министър Хайко Маас пък заяви, че бъдещи санкции срещу Русия трябва да вземат на прицел правилните хора. БНР

Припомняме, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че привържениците на Алексей Навални са се срещнали в понеделник, 8 февруари, в Брюксел с представители на държави-членки на НАТО, предаде РИА Новости.

Русия: Привърженици на Навални са се срещали с представители на НАТО

По думите й онлайн срещата се е провела в Постоянното представителство на Полша към Европейския съюз в белгийската столица. Поддръжниците на блогъра на това мероприятие са разговаряли с представители на страните-членки на ЕС, както и на САЩ и Великобритания, допълни Захарова.

„Така че те се срещнаха вчера с членове на НАТО, получиха инструкции за пълна програма. Мисля, че просто ясно обясниха, че няма нужда да чакат пролетта или лятото и че ситуацията трябва да продължи да се разклаща“, заключи говорителят на руското външно министерство.

По-рано бе съобщено, че ФСБ публикува видеозапис от срещата между сътрудник на Навални и служител на британското посолство.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments