САЩ: Имаме трудности с анализа на заплахите заради действията на Русия и Китай

Американският съвет на генералните инспектори по въпросите на добросъвестността и ефективността публикува доклад за основните предизвикателства пред федералните агенции на САЩ. Според експертите е трудно за властите да анализират заплахите за сигурността поради действията на Русия и Китай.

САЩ: Имаме трудности с анализа на заплахите заради действията на Русия и Китай

„Променящата се среда в областта на безопасността, характеризираща се с възхода на Китай и Русия и постоянната заплаха от Иран и Северна Корея, представлява предизвикателство за федералните агенции по отношение на анализа на заплахите за сигурността“, се казва в доклада.

В съвета считат, че Съединените щати трябва да разработят нови концепции и способности за защита на страната, поддържане и укрепване на икономическото процъфтяване, а също лидерството си на свръхдържава.

Експертите подчертават, че нововъзникващите технологии като изкуствения интелект, машинното обучение и 5G могат да променят начина, по който се събират и анализират данните, а също така ще дадат възможност на „злонамерени правителствени или неправителствени участници да манипулират същата информация и да я използват за свои цели».

Във връзка с това съветът призовава Министерството на отбраната на САЩ да ускори разработването, сигурността и внедряването на нови технологии за противодействие на аналогични възможности.

По-рано Министерството на търговията на САЩ засили контрола върху износа на технологии, които биха могли да бъдат използвани от военните разузнавателни служби на Русия, Китай, Куба и Венецуела.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments