Руската мечка изръмжа: САЩ, нямате място в Черно море!

Русия призова САЩ «да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие», съобщава ТАСС.

Руската мечка изръмжа: САЩ, нямате място в Черно море!

Призивът на руското посолство във Вашингтон е по повод маневрите на американски бойни кораби в Черно море.

«Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със собствените си работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море нямат нужда от чужда намеса», написаха руските дипломати в Туитър

Те отбелязват и че, както изглежда, Шести флот (на въоръжените сили на САЩ — бел.ред.) няма търпение да открие враг в Черно море, поради което «отчаяно търси предлог — а сега и открито, под претекст, че провежда военни учения — за засилване на присъствието си в региона».

По-рано от пресслужбата на Шести флот съобщиха, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 във вторник са провели съвместни учения в Черно море, които включват издирване и откриване на подводница на условен противник.

От МВнР на Русия нееднократно са подчертавали, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби, собственост на държави извън пределите на региона, не спомага за укрепването на стабилността.

От своя страна Вашингтон посочва, че действа в рамките на Конвенцията от Монтрьо, която регулира преминаването на военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите. Самите учения пък се провеждат в международни води. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments