Русия към Запада: Вие подготвяте ядрена война, къде е съвестта ви към човечеството?!

Нежеланието на Запада да потвърди формулата на Горбачов-Рейгън поражда подозрения за подготовка на ограничен ядрен конфликт. Това обяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от «Новости».

Той посочи, че във Вашингтон «ентусиазирано и публично» обсъждали възможността за използване на ядрено оръжие.

Русия към Запада: Вие подготвяте ядрена война, къде е съвестта ви към човечеството?!

«Категорично отхвърляме концепцията за ограничена ядрена война. Категорично не сме съгласни с опитите да ни приписват някои идеи в духа на ескалация за деескалация. Смятаме, че тези, които се занимават с това, сами се придвижват към внедряването на такъв род идеи във военното си планиране», коментира Рябков.

Той подчерта, че е необходимо да се потвърди формулата на Горбачов-Рейгън, че «не може да има победители в ядрената война и тя никога не трябва да бъде разгръщана». Нещо повече, това трябва да се направи както в двустранен порядък, така и в по-широкия формат на ядрената петорка, добави той.

През 1985 г. на среща в Женева генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов и президентът на САЩ Роналд Рейгън подписаха документ за недопустимостта на ядрената война. Той също така заяви, че страните няма да търсят военно превъзходство една над друга. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments