Полски читатели: Трябваше нашите дипломати не да се занимават с крадеца Навални, а със закупуването на «Спутник V»

Полското външно министерство изразява загриженост и се надява, че Русия ще преразгледа решението си за експулсиране на дипломати, обещавайки в противен случай да предприеме адекватни стъпки. Читателите подчертават, че решението на Русия не е изненадващо, тъй като Кремъл за разлика от Полша не позволява чуждестранни дипломати да се разпореждат в страната.

Превод от Interia (Полша):

Полски читатели: Трябваше нашите дипломати не да се занимават с крадеца Навални, а със закупуването на "Спутник V"

Полското външно министерство изрази загриженост във връзка с обявяването на признаването на служител от Генералното консулство на Република Полша в Санкт Петербург за персона нон грата.

«Причината за тази стъпка е, че руското външно министерство назовава факта, че консулският представител уж е участвал в антикорупционните митинги и акциите в подкрепа на Навални», се казва в изявлението.

Министерството заяви, че в отговор на събитията в Москва е призовало руския посланик на разговор.

Полски читатели: Трябваше нашите дипломати не да се занимават с крадеца Навални, а със закупуването на "Спутник V"
Чуждестранни дипломати присъстват на съда над Навални

Той е бил информиран, че полският дипломат „изпълнява изключително служебни задължения, произтичащи от дипломатически статут и в съответствие с Виенската конвенция“. Полша очаква Русия да „отмени погрешното решение“. Ако това не се случи, полските дипломатически служби си запазват правото да предприемат „адекватни стъпки“.

В официалното изявление, публикувано от руското външно министерство, се казва, че служители на консулствата на Полша и Швеция в Санкт Петербург, както и на германското посолство в Москва, са участвали в незаконните протести на 23 януари 2021 г.

„Беше подчертано, че подобни действия от тяхна страна са неприемливи и не отговарят на техния дипломатически статут“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

То се позовава на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г., в която се посочва, че дипломатите са били признати за персона нон грата в съответствие с този документ. Наредено им е да напуснат територията на Русия в най-близко време.

Коментари на читатели:

RUS SOMOFF

В Санкт Петербург има три пъти повече музеи и театри, отколкото в цяла Полша, трябваше да отидете там, а не на демонстрациите.

Drażnili iiii

Неочаквано решение, да? Провървяло им е, че не са изгонили всички.

jadzia1

И Русия врътна вентила с газта.

Jorguś

Наблюдавайки действията на Полша на международната арена, можем да заключим, че сме враждебно настроени към източните си съседи. Изненадан съм, че при такива обстоятелства Русия изобщо не е прекъснала дипломатическите контакти с нас.

Ja+±

Русия не позволява подобни действия на чужди дипломати.

Jazon

Главата на полското външно министерство не трябва да се занимава с крадеца на пари Навални, а със закупуването на ваксината Спутник, както правят Унгария и други страни от ЕС.

Jakoo

Е, драконът размаха опашка, тоест мечката тупна с крак. А каква би била реакцията на полското правителство, ако служител на руското посолство участваше в женските маршове против абортите в Полша?

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://wydarzenia.interia.pl/polska/news-msz-o-wydaleniu-dyplomatow-z-rosji-przyjmujemy-to-z-zaniepok,nId,5031782

Коментари:

comments powered by HyperComments