Le Point: Путин удари унизителен шамар на Еврокомисията, визитата на Борел — пълно фиаско

Визитата на главата на европейската дипломация в Москва се оказа поредният удар по престижа на Брюксел. Той не само не успя да накара руските власти да го изслушат по случая Навални, но също така се застъпи за сътрудничество в по-малко проблемни области, наричайки Спутник V добра новина за човечеството.

Превод от Le Point (Франция):

Le Point: Путин удари унизителен шамар на Еврокомисията, визитата на Борел - пълно фиаско

Главата на европейската дипломация не поиска да се вслуша в предупрежденията на Европейския парламент, който го разубеждаваше да не отива в Москва в толкова деликатен момент. В резултат това се превърна в унижение за върховния представител на ЕС и заместник-ръководител на Европейската комисия. Борел се надяваше, че ще успее да смекчи позицията на руския си колега Сергей Лавров относно съдбата на затворения опозиционен лидер Алексей Навални.

Напразни усилия … Още по-лошо, по време на разговора им Москва обяви експулсирането на трима европейски дипломати (германец, швед и поляк) заради участието им в „незаконната демонстрация“ в подкрепа на Навални на 23 януари в Санкт Петербург.

«Шамар за Европа»

Жосеп Борел беше напълно объркан. Той не само не успя да накара руските власти да го изслушат по случая Навални, но също така се застъпи за сътрудничество в по-малко проблемни области, наричайки например руската ваксина Спутник V „добра новина за човечеството“.

Това е вярно, но моментът подходящ ли беше за това?

Източник: https://www.lepoint.fr/europe/ue-poutine-inflige-une-gifle-humiliante-a-la-commission-06-02-2021-2412843_2626.php

Припомняме, плановете на руския президент Владимир Путин не включват среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел. Това заяви прессекретарят на ръководителя на Руската федерация Дмитрий Песков.

Кремъл: Путин няма намерение да се среща с Борел

„Не, не се предвижда среща с Путин. Г-н Борел е събеседник на външния министър Лавров и именно с него ще се водят преговори“, каза говорителят на Кремъл.

Според говорителя Русия отдава голямо значение на посещението на Борел в Москва, особено след като отношенията между ЕС и Руската федерация са в „замразено състояние“. В същото време Песков подчерта, че Русия не е инициатор на това замразяване.
Борел, ръководителят на европейската дипломация, ще пристигне в руската столица на 4 февруари и ще остане там до 6 февруари.

По-рано Песков заяви, че ако главата на европейската дипломация Жосеп Борел пристигне в Москва, за да предаде твърдо послание относно ситуацията с Алексей Навални, той ще получи също толкова остър отговор от руския външен министър Сергей Лавров.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments