Германия и САЩ водят закрити преговори за санкции срещу «Северен поток 2»

Германия и САЩ водят закрити преговори за санкции срещу газопровода «Северен поток 2». Това заяви заместник-официалният представител на правителството на Германия Улрике Демер, съобщи РИА Новости.

Германия и САЩ водят закрити преговори за санкции срещу "Северен поток 2"

«Германското правителство е в контакт с американската администрация относно американските санкции и заплахите от санкции срещу «Северен поток 2″, но това са закрити преговори, затворен писмен обмен и затворени преговори», каза Демер.

Той подчерта, че Берлин няма да коментира напредъка на преговорите.

По-рано медиите писаха, че Германия се опитва да „изкупи“ американските санкции срещу „Северен поток 2“.

Ако Германия откаже изграждането на газопровода „Северен поток 2“, тя ще се сблъска с големи финансови загуби, а отношенията с Русия ще се влошат изключително. Това мнение изрази ръководителят на немско-руския форум Матиас Платцек в интервю за РИА Новости.

Германия: Ако напуснем "Северен поток 2", финансовите щети ще бъдат огромни, а политическите - неизмерими

Според него санкциите не могат да подобрят ситуацията, напротив, напоследък заради тях рискът от военна ескалация в Европа се е увеличил, а икономическите отношения между страните са се влошили.

„Затова не вярвам на излизането на Германия от „Северен поток 2“. Икономическите щети ще бъдат огромни, политическите щети изобщо не могат да бъдат измерени“, каза Платцек.

Той също така добави, че спирането на строителството на газопровода може да доведе до изолация на Русия, което не е в интерес на Германия.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments