Американската империя означава сила без отговорност, а за тези, които страдат от нея, безнадеждна експлоатация“

По време на периода след Втората световна война в периода на разцвет на Американската империя нейните лидери бяха добре запознати с тънкостта и дипломатичността, необходими за имперската власт в постколониалния свят. Нито една страна, която се бори за независимост от Великобритания или Франция, нямаше да посрещне имперските нашественици от Америка с отворени обятия. По този начин американските лидери разработиха системата на неоколониализма, която насаждаше имперския суверенитет над голяма част от света, като същевременно внимателно избягваха думите като „империя“ или „империализъм“ — те биха подкопали техния постколониален авторитет.

Превод от Salon, САЩ:

Американската империя означава сила без отговорност, а за тези, които страдат от нея, безнадеждна експлоатация“

Критици като президента на Гана Кваме Нкрума трябваше сериозно да разгледат имперската власт на богатите страни над формално независимите бивши колонии като неговата собствена държава. В книгата си „Неоколониализмът като последен стадий на империализма“ Нкрума осъжда неоколониализма, като го нарича „най-лошият вид империализъм“.

„За неговите последователи — пише той — това означава сила без отговорност, а за тези, които страдат от нея, безнадеждна експлоатация“.

Така след Втората световна война американците израснаха в зловещо невежество относно самото съществуване на американската империя и митовете, изтъкани за нейното прикриване, създадоха благодатна почва за днешното политическо разделение и разкол. Както лозунгът на Тръмп „Да вървем на Америка предишното й величие“, така и обещанието на Байдън да „възстанови лидерството на Америка“ са носталгия по плодовете на американската империя.

Миналото търсене на виновния, който е „загубил“ Китай, Виетнам или Куба се завръща — едва сега откриваме кой е загубил Америка.

Докато Америка изпреварва останалия свят по отношение на икономическите щети, причинени от пандемията и жертвите, нито една от страните не е готова за реалистичен дебат за това как да се пренасочи и преконфигурира Америка като пост-имперска нация в днешния многополюсен свят.

Всяка успешна империя разширява своите огромни територии и ги управлява с комбинация от икономическа и военна мощ. Дори в неоколониалната фаза на американската империя ролята на американската армия и ЦРУ беше да отворят вратите, през които американските бизнесмени „се втурваха към знамето“, отваряйки компании и навлизайки на нови пазари.

Но сега милитаризмът на САЩ и американските икономически интереси се разминаха. С изключение на шепа военни изпълнители, американски компании не се внурваха към знамето в руините на Ирак или настоящите зони на бойните действия. 18 години след американската инвазия Китай остава най-големият търговски партньор на Ирак, Афганистан — за Пакистан, Сомалия за Обединените арабски емирства и Либия за Европейския съюз.

Вместо да отваря врати за крупния бизнес или да запази дипломатическия авторитет на Америка в света, американската военна машина се превърна в слон в световния китайски порцеланов магазин: нейната чисто разрушителна сила дестабилизираше страните и унищожаваше икономиките им, удряше вратите на икономическите възможности, вместо да отваряше, тя отклоняваше ресурсите от реалните нужди у дома и подкопаваше престижа на Съединените щати, вместо да го укрепва.

Предупреждавайки за „нежеланото влияние“ на американския военно-промишлен комплекс, президентът Дуайт Д. Айзенхауер имаше предвид точно такова опасно разминаване между реалните икономически нужди и обществените стремежи на американския народ и военната машина, което ще струва по-скъпо от десет армии в света взети заедно, но не може нито да спечели войната, нито да победи вируса — камо ли да си възвърне изгубената империя.

Автор: Никълъс Дейвис — независим журналист, изследовател на Code Pink и автор на „Нашите ръце са в кръв: Нахлуването на САЩ и разрушаването на Ирак“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.salon.com/2021/02/04/the-decline-and-fall-of-the-american-empire-joe-bidens-biggest-challenge/

Коментари:

comments powered by HyperComments