Американците стават особено нагли на Балканите

11 февруари 2021-Нюз Фронт.

Администрацията на Джо Байдън ще настоява да получи от Белград да признае независимостта на Косово. САЩ се нуждаят от това, за да включат Косово в НАТО, а след това и самата Сърбия. Това, което сега изглежда почти невероятно, може да стане реалност много скоро: на Балканите американците действат особено нагло, което им позволява да постигнат целите си в най-кратки срокове.

Американците стават особено нагли на Балканите

През целия 20-ти век Съединените щати извършваха политически авантюри и извършват военни престъпления по всички континенти, с изключение на Австралия и Антарктида, но по някаква причина Балканите станаха регионът, в който американците губят всякакъв срам и си позволяват неща, които се избягват дори в Африка.

Врамките на босненската война Вашингтон за първи път привлече войски на НАТО в бойна операция и за първи път използва снаряди с обеднен уран в Европа. Такива снаряди паднаха върху Югославия през 1999 г., докато независимата, суверенна, призната от ООН държава беше решено да се разчлени, като се отнема Косово от нея и се изгради там военен лагер Бондстил, втората по големина американска военна база в Европа.

От последните нагледни илюстрации можем да си спомним приема на Доналд Тръмп в Белия дом, когато сръбският президент беше седнал срещу президента на САЩ като виновен ученик. Напълно възможно е американците да разчитат на този ефект: образът на сърбите като убиец се възпитава в американските медии от години.

Тоест в случая с Балканите САЩ пренебрегват не само международното право, но и дипломатическия етикет и дори елементарни норми за благоприличие.
А сега пресаташето на американското посолство в Белград Джеймс Хагенгрубер заяви, че ключовото изискване за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз е признаването на независимостта на Косово.

По този начин Вашингтон отправя искане към Белград от името на Европейския съюз, нарушавайки субординацията дори по отношение на своите привидно, съюзници. Нещо повече, такъв малък образ, като пресаташто си позволява да направи това и в условия, когато Европейският съюз не признава независимостта на Косово, той няма такива правомощия, тъй като пет държави-членки на ЕС все още считат този регион кото част от Сърбия (Гърция, Испания, Кипър, Румъния и Словакия).

Засега сръбският президент Александър Вучич и управляващата коалиция изглежда се държат: косовската рана е твърде дълбока и болезнена, за да може да се откажат от националните принципи в момента. Но колко дълго ще продължи това „засега“ си остава въпрос.

Може би много по-малко, отколкото може да се очаква. На Балканите американската дързост наистина прави чудеса…но не в добрия смисъл

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments