WP: Положителните отзиви за Sputnik V принуждават САЩ да преразгледат отношението си към руската ваксина

10 февруари 2021-Нюз Фронт.

Ваксината «Спутник V» получи подкрепа миналата седмица, след като уважаемото британско медицинско списание The Lancet публикува рецензирана статия , в която се признава, че ваксината е на 91,6% ефективна 21 дни след първата ваксинация и 91,8% ефективност за хора над 60 години, с което ваксината изпреварва прехвалените ваксини на Pfizer — BioNTech и Moderna.

The Washington Post съобщава, че още през август миналата година говорител на администрацията на Тръмп се подигра с руската ваксина, която по това време не е преминала всички традиционни етапи на тестване, и увери, че използването й в САЩ е напълно невъзможно.

WP: Положителните отзиви за Sputnik V принуждават САЩ да преразгледат отношението си към руската ваксина

Оттогава вестникът посочва, че „ваксината е одобрена за употреба в повече от десет страни“. «Подценихме ли руската ваксина?» — пита WP.

Това наистина казва нещо за качеството и състоянието на научната дейност в Русия, за което много хора говориха презрително или не го взехамаха под вниманиекато нещо, което е изпаднало от употреба, не се използва, недофинансира се и липсва достатъчен капацитет, откъдето много учени бягат в Европа и в Северна Америка за нови възможности. Това (успехът на Sputnik V) изглежда напълно в противоречие с това (отношение) «, каза Стивън Морисън, директор на Глобалния здравен център в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments