Тихановская призова Италия за помощ: Разширете санкциите срещу Беларус

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская призова Италия да помогне за разширяване на международните санкции срещу официален Минск. Това заяви тя по време на участието си в онлайн изслушването на комисията по външните работи на италианския парламент.

Тихановская призова Италия за помощ: Разширете санкциите срещу Беларус

„Италия може да настоява за освобождаването на политическите затворници и да разшири санкциите срещу „портфейлите“ на Лукашенко“, каза Тихановская на уебсайта си.

Тя също така отбеляза, че Италианската република може да използва влиянието си в ОССЕ, ООН и ЕС, за да призове за посредничество при кризата и новите избори в Беларус.

Освен това лидерът на белоруската опозиция призова Рим „да прояви решителност и да предприеме конкретни действия“.

В края на януари литовският президент Гитанас Наудеда номинира бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская за Нобелова награда за мир.

По-рано бившият кандидат за президент Светлана Тихановская обяви създаването на опозиционен координационен съвет в страната, който трябва да улесни трансфера на властта. Лукашенко, от своя страна, обвини западните държави за протестите и поиска да се образува наказателно производство срещу членовете на съвета.

Припомняме, че бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская заяви, че ако противниците на сегашния режим дойдат на власт, те ще преразгледат условията на последните споразумения с Русия. Това написа тя в своя Telegram-канал.

Тихановская: Ще преразгледаме споразуменията на Лукашенко с Русия

Тя обясни, че тъй като настоящият президент на Беларус Александър Лукашенко „е загубил подкрепата на народа“, новите власти трябва да преразгледат всички сделки и споразумения.

В публикацията си тя подчерта, че е за приятелски и партньорски отношения с Москва, а също така добави, че „независимостта и суверенитетът не могат да бъдат предмет на търг».

По-рано в Минск се проведе среща между Лукашенко и руския външен министър Сергей Лавров. По време на разговора Лавров заяви, че Москва е готова да подкрепи главата на републиката в изпълнението на неговите инициативи по отношение на беларуското общество.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments