Стартират изпитания на комбинирана ваксина между «Спутник V» и AstraZeneca


Азербайджан издаде разрешение за проучване на комбинация на коронавирусните ваксини между руския Спутник V и британската AstraZeneca. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на Руския фонд за преки инвестиции.

Стартират изпитания на комбинирана ваксина между "Спутник V" и AstraZeneca

Отбелязва се, че клиничните изпитания на новата ваксина ще започнат на територията на републиката до края на февруари.

На 21 декември изследователският център «Гамалея», Руският фонд за преки инвестиции, Р-Фарм и AstraZeneca подписаха меморандум за сътрудничество.

По-рано съобщихме, че руският фонд за преки инвестиции подаде заявка за регистрация в Европейския съюз за ваксината «Спутник V» на 29 януари и към настоящия момент от профилния европейски регулатор ЕМА е получено официално потвърждение за приемането на заявката, съобщиха представители на фонда пред РИА Новости.

ЕС прие заявката на Русия за регистрация на "Спутник V"
Радио Sputnik съобщи във вторник сутринта, че СЗО е изразил надеждите си за руския Спутник V.

Световната здравна организация (СЗО) се надява, че след като руската коронавирусна ваксина Спутник V бъде одобрена за използване при извънредни ситуации от организацията, тя ще се превърне в една от ваксините, разпространявани по програмата COVAX. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на СЗО.

СЗО разчита "Спутник V" да влезе в програмата COVAX след сертифицирането

Руският препарат беше обсъден в СЗО в понеделник, 8 февруари. Поредната среща по темата е насрочена за 15 февруари.

COVAX е международен механизъм в рамките на СЗО, насочен към насърчаване на получаването на ваксини срещу коронавируса в по-малко богатите страни, като в него участват 190 държави и икономики.

Съгласно условията на програмата, държавите с високо ниво на доходи плащат за закупуването на препарати, като по този начин субсидират по-малко проспериращите страни в тази област.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments