Кремъл: Няма да си играем с протестиращите на котки и мишки

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че никой няма да си играе на котки и мишки с участниците в следващите протести.

Кремъл: Няма да си играем с протестиращите на котки и мишки

«Няма да играем на котки и мишки с никого, но, разбира се, всички наши служители на реда ще привличат към отговорност извършителите в случай на нарушение на закона», каза говорителят на Кремъл.

По-рано ръководителят на мрежата от регионални щабове на Алексей Навални Леонид Волков обяви прекратяването на мащабните протести в Русия.

ФСБ публикува видеозапис на срещата между сътрудник на Навални и служител от британското посолство. Въпреки че срещата се е провела през 2012 г., нейното съдържание представлява голям интерес и днес. Особено по отношение на размера и източниците на финансиране на опозицията.

Припомняме:

Kayhan (Иран): Навални се оказа британски шпионин

Превод от Kayhan (Иран):

Kayhan (Иран): Навални се оказа британски шпионин

В един от видеозаписите, конфискувани от руската ФСБ, можете да видите лице, което е ни повече, ни по-малко дясната ръка на лидера на руската опозиция: той е заснет в момента, когато преговаря със служител на британското посолство. Както се вижда от видеото, и двете споменати лица са обсъждали, или, дори може да се каже, са се пазарили по въпроса за предоставяне на финансова и информационна подкрепа (на руските опозиционни дейци).

Заснетите изображения показват един от хората, близки до Алексей Навални, лидер на руското опозиционно движение и основен критик на политиката на настоящото руско правителство, в момента, в който той иска финансова и информационна помощ от човек, който, както се оказа по-късно е служител на посолството на Обединеното кралство.

Видеозаписът, който наскоро беше показан за първи път от канала RT, е на разположение на ФСБ на Русия от 2012 г.: той фиксира срещата и преговорите между Владимир Ашурков, изпълнителен директор на организацията, ръководена от Навални, наречена „Фонд за борба с корупцията» (неправителствена организация, чуждестранен агент) и един от служителите на британското посолство в Москва.

Що се отнася до човека, с когото най-близкият помощник на Навални се е среща в едно от московските кафенета, това е Джеймс Уилям Томас Форд, втори секретар по политическите въпроси на британското посолство в Русия: ФСБ го подозира в шпионаж на територията на Руската федерация.

Той работи е в една от разузнавателните агенции на Великобритания, т. нар. MI6 (английското военно разузнаване), и е извършвал шпионаж в Русия под дипломатическо прикритие.

По време на тази среща, която е записана чрез видеонаблюдение, Ашурков заявява, че ако организацията, която представлява, получи финансова помощ, тя ще може значително да разшири дейността си.

И продължава, добавяйки, че възможността да се получават между 10 и 20 милиона долара годишно вече би била „от огромно значение“.

Продължавайки разговора, близкият сътрудник на Алексей Навални заявява, че работата под прикритие на антикорупционния фонд може да бъде от полза за „редица компании в Лондон“, той подчертава още, че размерът на поисканите от него пари не е твърде голям, когато „са заложени милиарди».

„Това е посланието, което се опитвам да предам при събирането на средства, когато общувам с представители на търговски структури и бизнес кръгове“, казва още той.

В допълнение към искането на финансова подкрепа, той също заявява, че може да използва информацията, която британската държава ще предостави на разположение на структурата, оглавявана от Навални, за това, което той описва като «окупация».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: http://kayhan.ir/fa/news/210150/

Коментари:

comments powered by HyperComments