Фон дер Лайен се извини, само 17 млн граждани на ЕС са ваксинирани

Над 17 млн. граждани на ЕС са ваксинирани до този момент, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя увери, че Комисията се старае да постигне целта си 70 на сто от хората да бъдат имунизирани до края на лятото.

Фон дер Лайен се извини, само 17 млн граждани на ЕС са ваксинирани

Фон дер Лайен обаче призна, че има закъснение при издаването на разрешителните за ваксините, както и че е бил проявен прекален оптимизъм за поръчаните количества и възможностите за производство. Тя посочи, че за да бъде ускорен процесът, трябва да се подобри споделянето на данните от клиничните изследвания с Европейската агенция по лекарствата:

„Затова сега даваме старт на нова европейска мрежа за клинични изследвания. Паралелно с това еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду ще работи върху рамка, която ще позволи на агенцията по лекарствата да оценява ваксините възможно най-бързо“. 

Фон дер Лайен каза още, че при забраната на ваксини на ЕС за Северна Ирландия е допусната грешка и допълни, че съжалява за това. Тя съобщи, че ще бъде създадена контактна група между Европейския парламент и Европейската комисия, за да може парламентът внимателно да проучва всички сключени договори за ваксините.

Урсула фон дер Лайен говори в Европарламента преди началото на дебатите, посветени на стратегията за ваксиниране срещу Covid-19.

Част от евродепутатите вече критикуваха Комисията за силна зависимост от фармацевтичните дружества. Според депутатите тя не дава възможност да бъдат оповестени сключените договори за ваксините. Те виждат проблем и с прозрачността за доставките в страните членки, макар да са закупени достатъчно дози, с които хората в Общността да бъдат ваксинирани два пъти.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments