The Drive: Русия създава нова ракета «въздух-въздух»

Изданието Drive е заинтригувано: за първи път от края на Студената война Руската федерация може да има нова ракета «въздух-въздух» с малък обсег. Конструкторското бюро «Вимпел» обяви, че извършва разработката съвместно с други институти. Продуктът се нарича 300M. Да се ​​надяваме, че буквата М тук наистина означава — „модернизирана“ версия. Такива ракети са необходими за борба с безпилотните летателни апарати, защото никой не е отменял сраженията за въздушно господство.

Превод от The Drive (САЩ): 

The Drive: Русия създава нова ракета "въздух-въздух"

Водещият руски разработчик на ракети «въздух-въздух» заяви, че работи по изцяло нов тип ракета «въздух-въздух» с малък обсег. Тази ракета ще бъде разработена на базата на предишни модели, имащи характеристики, които не отстъпват на американския AIM-9X «Sidewinder» и европейския AIM-132 «Esram».

Съобщението се появи в поредния брой на ведомственото списание на конструкторското бюро „Вимпел“. Базираната в Москва фирма е проектирала почти всички руски ракети «въздух-въздух». Бюрото е част от «Тактическо ракетно въоръжение».

Когато ракетата Р-73 постъпва на въоръжение в съветските ВВС през 1983 г., тя много скоро се оказва изключително ефективно оръжие с малък обсег за въздушен бой.

Разработката на нова руска бойна ракета с малък обсег започна много своевременно, тъй като Р-73 вече е остаряла, а руската отбранителна индустрия произвежда много ограничен брой оръжия от този клас. Производствената версия на продукта 300M, най-вероятно, ще трябва да бъде подходяща по размер за вътрешно поставяне в Су-57 и вероятно в ударния БЛА «Охотник».

През миналата година за първи път бяха проведени полетни изпитания на «Охотник» с ракети «въздух-въздух». Русия се надява да приеме този боен безпилотен самолет още през 2024 година.

Разбира се, новата ракета «въздух-въздух» с малък обсег може да бъде оборудвана и на изтребителите, които са на въоръжение в руската армия, тя със сигурност ще стане популярна като износен продукт, продължавайки успеха на Р-73, но в същото време, притежаваща много по-усъвършенствани характеристики, отколкото своите аналози в тази категория.

Засега няма по-точна информация за продукта 300M. Но е много важно, че производителят гръмко обяви за съществуването й. А наличната информация показва, че Русия е близо до разработването на изцяло нова ракета «въздух-въздух» с малък обсег.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.thedrive.com/the-war-zone/39071/russia-developing-first-brand-new-short-range-air-to-air-missile-since-the-end-of-the-cold-war

The Drive: Русия създава нова ракета "въздух-въздух"

Коментари:

comments powered by HyperComments