Русофобия в действие: САЩ прехвърлят в Норвегия бомбардировачи В-1 срещу «агресията на Москва»

За първи път американските военновъздушни сили изпращат бомбардировачи B-1 към Норвегия, което предполага, че американската армия възнамерява да се укрепи в стратегически важния арктически регион. Това съобщи CTV News.

Русофобия в действие: САЩ прехвърлят в Норвегия бомбардировачи В-1 срещу "агресията на Москва"

Отбелязва се, че четири американски бомбардировача B-1 и около 200 военнослужещи вече са изпратени в норвежката авиобаза Орланд. През следващите три седмици американските военни планират да летят над Полярния кръг и в международното въздушно пространство близо до северозападните граници на Русия.

Вашингтон е уверен, че преместването на силите близо до Русия предполага, че САЩ ще могат да реагират по-бързо на „потенциалната агресия“ на Москва.

Както уточнява изданието, Пентагонът е изключително загрижен за действията на руските военни по блокиране на достъпа до Арктика.

По-рано норвежките медии писаха, че увеличаването на американското военно присъствие в Норвегия може да я превърне в „бойно поле“ във възможна война между Русия и САЩ.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сподели за норвежката отбранителна политика. Тя отбеляза, че норвежците само с думи се стремят към добросъседство, но всъщност активно участват във военните дейности на НАТО, в които Русия се смята за враг.

Превод от NRK, Норвегия: 

NRK: Захарова стовари остра критика върху Норвегия, "политиката ви е русофобска"

Руското външно министерство остро разкритикува норвежката отбранителна политика на север. Говорителят на министерството Мария Захарова е особено загрижена от американските ядрени подводници, разположени в гражданско пристанище близо до Тромсе.

Говорителат на руското външно министерство коментира подробно и основателно норвежката отбранителна политика.

Мария Захарова отбеляза, че през 2014 г. норвежките власти са прекъснали всички връзки с Русия във военната сфера. Понастоящем руснаците не виждат никакви признаци, че норвежците искат да възстановят тези връзки.

„Норвегия продължава да действа в съответствие със санкционната политика на Запада, участва активно във военните приготовления на НАТО и е особено активна в непосредствена близост до нашите граници“, каза Захарова.

Отбранителна политика в антируски дух

Говорителят на руското външно министерство твърди, че чуждестранните военни сили вече са почти постоянно разположени на норвежка територия и броят им непрекъснато нараства.

А това, според Захарова, противоречи на основната политика, приета от Норвегия след войната, която се свежда до това, че чуждестранни войски не трябва да бъдат разположени постоянно в страната.

Русия е особено остра в критиките си за ученията на НАТО в Северна Норвегия и в крайбрежните райони.

„Плановете за развитие на националните въоръжени сили, закупуването на оръжия, модернизацията на военната инфраструктура се оформят в абсолютно антируски дух, броят на ученията с участието на чужди контингенти се увеличава и това, което особено удивлява, според сюжета на тези учения, е фактът, че Русия се явява като противник“, подчерта Захарова.

Руските власти също са загрижени от неотдавнашното присъствие на американска подводница в пристанището близо до Тромсе. Руснаците явно са разтревожени от нарастващата военна активност на НАТО на север. Най-важните руски военни бази се намират в Колския полуостров, където са разположени нейните ядрени подводници с голям обсег.

„Територията на Норвегия се превръща в трамплин за влизането на НАТО в Арктика. Всичко това се вписва в усилията за укрепване на военната инфраструктура на НАТО по нашите граници“, каза Захарова.

Русия ще отговори

Според руското външно министерство изявленията на норвежките власти, че биха искали да установят успешно сътрудничество с Русия, не отговарят на «деструктивния курс на сдържане на Русия, който се провежда на практика».

Захарова разкритикува и норвежките медии за това, че те предават позицията на Русия в изкривена форма. Според нея обикновените норвежци нямат представа какво всъщност предлага Русия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nrk.no/urix/russisk-ud-kritiserer-norges-militaerpolitikk-1.15251615

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments