Проф. Христова: Конфликтът между ГЕРБ и президента е много голям и всеки ден се изостря

Конфликтът между ГЕРБ и президента е много голям и всеки ден се изостря.

Проф. Христова: Конфликтът между ГЕРБ и президента е много голям и всеки ден се изостря

„Хората се интересуват от всичко, четат всичко, не могат да различат фалшивата от доказателствената новина, хората са разделени. В същото време наблюдаваме силна мобилизация на хората, които ще подкрепят управляващите, тъй като се чувстват силно притиснати в резултат на обединението „срещу“. От другата страна имаме формулирани твърди ядра на определени политически партии“.

Това обобщи пред БНР проф. Антоанета Христова, политически психолог.

Тя цитира данни от проучвания, които сочат, че на първо място са хората, които отказват да гласуват или все още не са избрали за кого да гласуват.

„По-голяма е вероятността тези хора да не гласуват. Затова, ако имаме ниска избирателна активност, твърдите ядра на партиите ще решат резултата… Конфликтът е много голям между ГЕРБ и президента. Всеки ден този проблем се изостря“.  

В предаването „12+3“ проф. Христова допълни:

„ДПС реши проблемите си с ДОСТ. В момента ДПС изглежда консолидирана. Вероятно ще вземе добър резултат на изборите, но това не предполага, че няма да има риск да остане по-назад от партията на Слави Трифонов… ДПС успя да стопи негативизма към себе си, може би това е в резултат на по-дългото време в опозиция или в разбиране на позитивите, защото дълго време държаха етническия баланс в България“. 

Политическият психолог очерта два пътя пред Слави Трифонов:

„Единият път е да види собствените си сили след изборите и да прецени дали да продължи сам, или да подкрепи която и да е управляваща формула“. 

Интервю на Людмила Железова с проф. Антоанета Христова в предаването „12+3“

Коментари:

comments powered by HyperComments