«Медийна грамотност»: Възрастните хора не различават фалшивите новини от истинските

За четвърта поредна година Коалицията за медийна грамотност организира кампанията „Дни на медийна грамотност»,  този път чрез уеббинар. Това са серия от събития и инициативи, които поставят на дневен ред значението и необходимостта от развитие на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти. Днес е и Денят за безопасен интернет, а грамотността върви ръка за ръка с интернет. Не сме достатъчно грамотни, ако не знаем какво се случва и какво правим, когато сме в интернет.
"Медийна грамотност": Възрастните хора не различават фалшивите новини от истинските

„Тази година този първи уеббинар е насочен към хората в активна възраст – над 18 години, с фокус върху разпознаването на фалшиви новини и целта ни е да развием медийната грамотност на хората над 55 години“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Антоанета Василева, член на Управителния съвет на Коалицията за медийна грамотност.

Василева е и координатор на Консултативна линия за онлайн безопасност 124 123 и отговаря за програмата „Дигитално-медийна грамотност“ в „Асоциация Родители“, част от Националния център за безопасен интернет.

„Целта ни е да помогнем на хората да разпознават кое е истина, кое не, още повече в тази обстановка много се разпространиха конспиративните теории – като например, че 5G мрежата разпространява Covid, че тайни общества искат да ни чипират, или че децата се задушват с маските

Това може да въвлече деца в екстремистки групи, защото някои хора се подвеждат по такива информации, което може да доведе до крайности, затова е много важно да фокусираме вниманието към това и на родителите – те трябва да учат децата да разграничават истината от лъжите в интернет“, заяви още Антоанета Василева.

И добави:

„Правим това, защото вярваме, че само едно общество с развито критично мислене може да развива и отстоява демокрацията. А тя през последните години е застрашена от дезинформацията. Ще направим и обучения за това при нас — за родители, за възрастни хора, за учители. Тази година ще организираме и събития с фокус върху защита на личните данни — ставаме все по-често свидетели как хората си дават личните данни в интернет и по този начин се злоупотребява с тях“. 

Това поясни експертът, давайки примери с реклами на лекарства в интернет.

Коментари:

comments powered by HyperComments