Български преподавател в САЩ: Има шанс процесът на импийчмът на Тръмп да приключи до следващия понеделник

Демократите нямат достатъчно гласове, както и при първия процес миналата година

Български преподавател в САЩ: Има шанс процесът на импийчмът на Тръмп да приключи до следващия понеделник

Как ще започне процесът на импийчмънт срещу досегашния президент на САЩ Доналд Тръмп в Сената?

„Първата стъпка ще бъде, че Сенатът ще дебатира и ще гласува дали е допустимо да се процедира с по-нататъшен вот за импийчмънт, при положение, че Доналд Тръмп вече не е действащ президент. Най-вероятно ще се премине към следваща фаза“, обясни пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет.

„Конституцията е доста мъглява по този въпрос. Има прецеденти, не на ниво президент. Има бивш сенатор, министър на отбраната. Говорим за прецеденти от края на 18-и, края на 19 век, началото на 20 век, федерални съдии и т.н. конституционните анализатори, юристите имат лагери в тази посока, но общата прогноза е, че в крайна сметка ще се премине към гласуване да продължи всичко това“, отбеляза Караджов. 

Капитолия, 6 януари 2021 г. Снимка: БТА

За да бъде приет импийчмънт на президент, или в случая на бивш президент, трябва да има мнозинство от две трети от сенаторите, тоест 67 сенатори трябва да гласуват, уточни Караджов.

„Това вече е доста по-сложно. Демократите в момента, поне по предварителни данни, ги нямат тези гласове, както беше и когато почти точно преди една година се гласуваше първият импийчмънт на Доналд Тръмп. (…) По предварителните заявки републиканците в Сената не са склонни да смятат, че Тръмп е предизвикал този бунт на 6 януари и да бъде наказан.“

Двете страни са се разбрали да ускорят процедурата по обсъжданията и има доста голям шанс до следващия понеделник процесът да приключи, поясни Караджов.

„Никой не е заинтересован от дълъг процес.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След нарастване на нивата на заболеваемост до тези от ноември сега случаите в САЩ започват да спадат, каза Христофор Караджов. По думите му ваксинирането върви доста интензивно, а преди седмица броят на ваксинираните е достигнал броя на положителните тестове от началото на пандемията.

„Хората се поуспокоиха доста, когато видяха, че 26-27 милиона души са ваксинирани. Няма масови случаи да започнат да измират хората от това, че са ваксинирани с някаква нова нечувана ваксина.“

„Единствената спънка е наличността на ваксините, но хората имат доста сериозен ентусиазъм“, допълни Караджов.

Предстои да бъде приет пакет от икономически мерки срещу коронакризата в САЩ. Дебатира се размерът на еднократната помощ. Отделните щати имат различни решения за подпомагане на бизнеси. Това е трета вълна на изплащане на помощи, като всяка от тези вълни струва на американския бюджет няколко трилиона долара, изтъкна преподавателят.

Интервю на Силвия Великова с Христофор Караджов

Коментари:

comments powered by HyperComments