US генерал: Състоянието ни е плачевно, изоставаме от Русия

Бившият заместник-началник на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джак Кийн съобщи за сериозни недостатъци в ядрения арсенал на страната, информира Fox News.

US генерал: Състоянието ни е плачевно, изоставаме от Русия

«Трябва да модернизираме ядрения си арсенал, който сам по себе си е възпиращ фактор и да не даваме стимул на противниците си, защото те могат да се възползват от слабостите, които виждат в нашия ядрен арсенал», коментира американският военен.

Кийн потвърди, че действително САЩ имат «сериозни слабости» в тази област. По думите му Вашингтон изостава от Москва в модернизацията на този тип въоръжение, въпреки че размерът на арсеналите на двете страни съвпада съгласно договора Нов СТАРТ. Русия завършва десетгодишна програма за подобряване на ядреното оръжие, докато в САЩ то е в плачевно състояние.

Както подчерта генералът, САЩ ще трябва да приведат арсенала си до стандарти, които Русия и Китай «смятат за убедителни».

Кийн добави, че САЩ също така изостават от Русия и Китай в средствата, предназначени за неядрен конфликт. Вашингтон трябва да увеличи количеството на настъпателните наземни и противокорабни ракети, както и да модернизира конвенционалните оръжия. В противен случай губещата страна (в случая САЩ, б. р.) може да повиши нивото на обикновен конфликт до ядрен.

«Това е чудовищен сценарий за развитие на събитията», подчерта генералът.

Кийн е убеден, че модернизирането на упоменатите средства за водене на война е неотложен въпрос. По негово мнение Пентагонът трябва да възстанови своите бойни способности, за да се адаптира към новите обстоятелства. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments