Урсула фон дер Лайен към страните от ЕС: Моля ви, дарете част от ваксините си на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска от страните членки на ЕС да дарят на Украйна част от ваксините си срещу коронавируса. Тя обяви това във видеообръщение, разпространено в Киев на форума «Украйна 30. Коронавирус: Предизвикателства и отговори».

Урсула фон дер Лайен към страните от ЕС: Моля ви, дарете част от ваксините си на Украйна

«В допълнение към COVAX, помолих и други членове на ЕС да дарят част от ваксините на Украйна», каза тя, цитирана от ТАСС.

Шефът на Европейската комисия обяви, че Украйна ще получи първите дози ваксини по COVAX през февруари и още няколко милиона дози до лятото. Тя също така припомни, че от началото на пандемията ЕС е помогнал на Киев с медицински маски и обдишващи апарати и е дарил 200 милиона евро за подкрепа на украинския бизнес по време на карантината.

Парламентът на Украйна одобри днес законопроект, целящ ускоряване на регистрацията на ваксините срещу Covid-19, който съдържа текст, забраняващ одобряването на ваксини, направени в Русия, предаде Ройтерс.

Украйна забрани ваксините от Русия

Правителството бе казало, че очаква 100-200 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“ през февруари по схемата КОВАКС (COVAX) за глобално разпределение, но до този момент няма изпратена нито една доза от която и да е ваксина.

Украйна досега не е давала одобрение на ваксина срещу Covid-19, но властите много пъти заявяваха, че Киев няма да разреши или да използва ваксини от Русия, с която е в конфликт. БНР

 

Коментари:

comments powered by HyperComments