Русия недоумява: Защо Борел в Москва говори едно, а в Брюксел друго — да не би една друга държава да му наби канчето?!

Русия е изненадана от оценките, които ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел даде за посещението си в Москва, като те се различават от предишните му изявления. Това са заявили пред ТАСС от руското външно министерство в отговор на искане за коментар на изявленията на Борел, които той публикува в своя блог след пристигането си в Брюксел.

Русия недоумява: Защо Борел в Москва говори едно, а в Брюксел друго - да не би една друга държава да му наби канчето?!

«С изненада се запознахме с оценките на Борел за резултатите от посещението, те силно контрастират с изявленията му, дадени на пресконференцията в Москва», отбелязаха от руското външно ведомство.

От министерството допълниха, че Борел «имаше всички възможности незабавно да даде собствена оценка» на посещението на заключителната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, което и беше направено. Руската страна,  припомнили от ведомството, коментира резултатите от преговорите в присъствието на Борел.

«Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата. Може би при пристигането си в Брюксел на ръководителя на евродипломацията е било обяснено как е необходимо да се поставят акценти, но тогава това само потвърждава как и от кого всъщност се формира политиката на ЕС», изтъкнаха руските власти.

Вчера Борел в блога си изрази мнение, че резултатите от пътуването му до Русия показват, че Москва не се интересува от подобряване на отношенията с ЕС. Той каза още, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия заради ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, като задейства нов механизъм, който предвижда ограничения за нарушения на правата на човека.

Борел беше в Русия на посещение от 4 до 6 февруари. На 5 февруари се състоя срещата му с Лавров.

Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия са провели «открит и честен» диалог по всички въпроси на двустранните отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалното изменение на климата, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение ядрената програма на Иран, разногласията около Украйна, подкрепа от Брюксел за Навални и експулсирането от Русия на западни дипломати, участвали в протестите в негова подкрепа. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments