Проф. Балтов» До две седмици за почва масовата ваксинация

Масовата ваксинация у нас може да започне до две седмици. Това заяви пред Нова телевизия директорът на «Пирогов» професор д-р Асен Балтов.

Проф. Балтов" До две седмици за почва масовата ваксинация

«В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици», съобщи той и добави, че максимално бързо ще бъдат поставяни наличните ваксини в страната.

Балтов отбеляза, че използваните в България медикаменти ни защитават от новия щам на коронавируса.

Той коментира още, че увреждания след прекаран коронавирус, водещи до ампутация, не са толкова често явление.

Днес стана ясно, че мъж от Горна Оряховица е изгубил крака си в резултат на коронавирусна инфекция.

Професор Балтов обяви, че се увеличават инсултите и инфарктите, които водят до т. нар. постковид синдром.

«Трябва да се наблегне на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си излекуван до край. Препоръчваме профилактика», съветва специалистът. По думите му по преценка на личния лекар пациенти, прекарали коронавирус, трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотврати слепване на тромбоцитите.

«Имаме колеги, които правят ядрено-магнитен резонанс на сърце. Има публикация, която показва, че при млади спортисти, прекарали коронавирусна инфекция, има леки поражения. Това са млади, активни хора, при които също има опасност от усложнения», посочи той.

Балтов коментира и британския щам на коронавируса, който според него набира скорост.

«В момента от всички, постъпили в «Пирогов» имаме 7 доказани случая на тази мутация. Този щам се разпространява най-вече между по-младите хора на възраст между 20 и 50 години», каза директорът на «Пирогов».

Коментари:

comments powered by HyperComments