Посланик на РФ: Москва и Анкара водят преговори за съвместно производство на «Спутник V»

Руският фонд за преки инвестиции преговаря с партньори от Турция за съвместното производство на Спутник V, ваксината срещу коронавирусната инфекция. Това заяви руският посланик в Анкара Алексей Ерхов, предаде РИА Новости.

Посланик на РФ: Москва и Анкара водят преговори за съвместно производство на "Спутник V"

Дипломатът обърна внимание на факта, че Турция, както и всяка държава, има свое законодателство, регламентиращо процедурата за официална регистрация на вноса и употребата на лекарства, особено тези, произведени в чужбина.

„И в нашия случай това е важно, тъй като се проучва възможността за съвместно производство на ваксината Спутник V в Турция. Така че съответната работа е в ход, преговорите продължават “, каза Ерхов.

По-рано съобщихме:

Близък съратник на турския президент се готви да произвежда руската ваксина срещу коронавируса Спутник V. Условията на сделката, подписана преди няколко месеца, са забулени в мистерия, пише изданието. Споразумението е сключено с «благословията» на Путин и Ердоган, твърди авторът.

Превод от Bloomberg: 

Bloomberg: Турция започва производството на "Спутник V"
Озтюрк Оран, председател на борда на ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, подписа споразумение с Руския фонд за преки инвестиции за производство на руската ваксина в Турция. Главата на руския фонд Кирил Дмитриев по-рано потвърди факта на подписване на споразумението за производството на ваксината от турска компания.

Оран, който е съратник на Ердоган от ранните дни на президентството му, заяви пред Bloomberg, че VisCoran и Руския фонд са подписали споразумение.

Оран заяви, че частната компания VisCoran няма капацитет да произвежда масово Спутник V, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на една от малкото турски фирми с технически капацитет за това.
Преговорите за съвместното производство на ваксината започнаха, след като руският президент Владимир Путин повдигна въпроса в разговор с Ердоган, както беше обявено през декември от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Дмитриев отрече каквато и да било политика в сделката за Спутинк V.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-03/secretive-russia-deal-allows-erdogan-ally-to-produce-sputnik-v

Коментари:

comments powered by HyperComments